"Allt kan inte vara lika viktigt samtidigt"

Vi har låtit en rad Linköpingsprofiler inom bygg- och fastighetsbranschen svara på samma frågor inför valet.

Rikard Norman är ansvarig för näringspolitik på branschorganisationen Fastighetsägarna i Linköping.

Rikard Norman är ansvarig för näringspolitik på branschorganisationen Fastighetsägarna i Linköping.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-09-06 17:00

Rikard Norman, ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna i Linköping:

Vad är den viktigaste valfrågan allmänt?

– Självklart skulle vi gärna se att bostadsfrågan hamnade högre upp – men det gör den aldrig. Bostadspolitiken blir aldrig någon kioskvältare i val. Nu finns ändå en del systemviktiga frågor. Trygghetsfrågan är jätteviktig. Våra medlemmar berörs oerhört mycket av otrygghet i områden. Det är ofta våra medlemmar som äger bostäderna och fastigheterna i dessa områden. Energifrågan oroar också många. Dessa frågor hör ihop på ett sätt när det gäller målkonflikter som man politiskt varit duktiga på att ducka för. Man har varit bra på att stå upp för allting samtidigt. Och allt kan inte vara lika viktigt samtidigt för det finns målkonflikter i allt.

Vad är den viktigaste valfrågan i Linköping?

– I vår bransch är det viktigt att huvudlinjerna är bra eftersom vi jobbar i ett längre perspektiv än mandatperioder. Om jag ska vara ärlig måste jag säga att det här i Linköping inte skiljer jättemycket i de stora etablerade partiernas linjer. Sen är det väldigt viktigt att kommunen vågar släppa fram branschen för att driva på stadsutveckling och att man inte blir orolig och nervös när man stöter på motstånd. Det kommer alltid att finnas kritiker som oroar sig för att man bebygger nån gräsplätt eller bygger för höga hus. Men det viktiga är hur kommuninvånarna i stort tar emot projekt.

Vad är Linköping bra på?

– Ett aktivt och bra arbete med näringslivet. Vi har ett strategiskt näringslivsråd där man bjuder in företagsorganisationer och för diskussioner om Linköpings attraktivitet på en övergripande strategisk nivå. De senaste åren har kommunen också visat en stark vilja att våga tänka nytt och släppa fram nya idéer – framför allt i projektet ”Framtidens stadskärna”. Tidigare har det inte alltid funnits förståelse för behovet av att vara affärsmässig.

Vad är Linköping dåliga på?

– Vi har medlemmar som är verksamma även i Norrköping och här kan man se skillnader. Linköping har varit mer försiktiga och velat hålla nere projekten medan Norrköping varit mer vågade. På samma sätt när det sker större satsningar av företag som vill etablera sig. Kommunen ställer då upp enormt väl samtidigt som en jättesatsning på ett nytt hus ofta i stället mötts av ett motstånd. Här har vi stora förhoppningar för en positiv utveckling genom ”Framtidens stadskärna” men också när det rör större projekt utanför stadskärnan, där vi har haft en väldigt bra dialog med kommunen på senare år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!