Fastighetsägare bär ansvar för snöras

Utanför flera fastigheter i stan sitter skyltar som varnar för snöras. Men ansvaret ligger på fastighetsägaren, inte på förbipasserande.

Foto:

Linköping2014-01-24 20:15

Om snö eller is rasar ner från ett hustak på en förbipasserande ligger ansvaret på fastighetsägaren. Även om hen har satt upp en varnande skylt utanför fastigheten.

– Skylten är ett bra sätt att varna för farliga istappar som kan förorsaka skada men fastighetsägaren har ansvar för att skyndsamt ta bort risk för skada. Det betyder att snö och is ska röjas undan snarast, säger Kennet Karlsson, avdelningschef på Drift och underhåll på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Linköpings kommun.

Enligt Per Forsling, utvecklingschef på Fastighetsägarna i Stockholm finns det vissa undantag när det gäller ansvaret för snöras.

– Grundsituationen är att fastighetsägaren har ansvaret. Men ansvaret kan i vissa fall delegeras till någon annan, till exempel till den som förvaltar fastigheten eller till en firma som utför snöröjning på fastighetens tak. Händer en olycka kan det gå till prövning i domstol.

I Linköpings kommun har fastighetsägaren även ansvar för gångbanor utanför fastigheten. Snöröjning på körbanor sköts av personal från kommunen.

Enligt Kennet Karlsson har det hittills i år inta varit några större problem med snöras från tak, men om vädret slår om kommer det se annorlunda ut.

– I år har vi haft väder som förhindrat det här men när det är växlande väder byggs istapparna på. Och om det blir varmare finns det risk att snön smälter och rasar ner.

Om man får en istapp i huvudet eller vill varna för risk för snöras rekommenderar Kennet Karlsson att man ringer till Risklinjen, en telefontjänst upprättad av kommunen. Telefonnumret till Risklinjen finns på kommunens hemsida.

– Dit kan man ringa om man vill varna för något som kan utgöra en fara för de som vistas i stan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om