Linköpings kommun har fått 7,1 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att starta ett mobilitets- och energikontor, ett projektarbete som ska pågå i tre år.
Mobility Management handlar om att påverka resan innan den har startat. Med bland annat informations- och folkbildningsinsatser ska privatpersoner och företag bli miljövänligare, helt enkelt.
-- Det går inte att bara bygga nya vägar för att lösa miljöproblemen. Fler vägar ökar resandet, och därmed också utsläppen från trafiken, säger Hans Lindberg och Helena Kock-Åström i projektgruppen.
För att kunna reducera koldioxidutsläppen krävs flera åtgärder och smarta lösningar. Folk ska stimuleras att åka kollektivt, starta bilpooler och använda miljövänligare bilar som går på el, gas och etanol. Att införa trängselavgifter är inte rätt väg.
-- Det här handlar inte om att motarbeta bilismen. Men genom vägledning kan kanske fler invånare få upp ögonen för att åka buss och tåg, exempelvis.
Genom förändrat beteende hoppas man att Linköpingsborna tar ett större ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser. Om några månader beräknas projektet starta. Samverkan ska ske med föreningar, arbetsplatser, skolor och studieförbund, i en så kallad nätverksmodell.
GUNNAR GABRIELSSON
Färre utsläpp
utan avgifter