Färre unga arbetslösa i Linköping

Andelen arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år minskar i mycket snabbare takt i Linköping än i länets övriga kommuner. Linköping börjar likna en storstad där det finns fler möjligheter.

Josefin Känling-Elofsson Arbetsförmedlingen

Josefin Känling-Elofsson Arbetsförmedlingen

Foto: Peter Jigerstrom

Linköping2014-01-24 06:30

– Det har gått bra för Linköpings företag. Mjärdevi är en stor motor som slukar arbetskraft och det finns flera stora arbetsgivare som det har gått bra för och som har kontinuerligt rekryteringsbehov. De stora har i sin tur många mindre underleverantörer som det då också går bra för, säger Peter Holmsten, chef på Arbetsförmedlingen.

Åt rätt håll

Förra året gick 2332 ungdomar i Linköping från arbetslöshet till arbete medan 578 började utbilda sig. Ungdomsarbetslösheten sjönk till 14,4 procent jämfört med 18,9 procent året innan och 22,1 procent år 2011. Siffrorna för Östergötland gick också åt rätt håll men i betydligt sämre takt. I december 2013 var 21,6 procent av ungdomar 18-24 år (5390 personer) i Östergötland arbetslösa jämfört med 23,5 procent i december 2012.

Positiv trend

Att ungdomsarbetslösheten i Linköping ligger runt 14 procent är inget som varken Peter Holmsten eller Josefin Käling-Elofsson, arbetsförmedlare, jublar över. Men trenden är positiv och att ungdomsarbetslösheten ändå har gått neråt med en tredjedel på tre år känns bra. Att det är bättre i Linköping än i övriga länet beror på flera olika saker.

– Det har gått bra för Linköpings företag. Mjärdevi är en stor motor som slukar arbetskraft och det finns flera stora arbetsgivare som det har gått bra för och som har kontinuerligt rekryteringsbehov. De stora har i sin tur många mindre underleverantörer som det då också går bra för, säger Peter Holmsten.

Hopp för avhoppare

Han är särskilt glad över signalerna från byggbranschen. Under 2013 har den växt vilket tyder på att ännu bättre tider kommer eftersom byggbranschen anses vara oerhört konjunkturkänslig. Att det har blivit billigare att anställa ungdomar börjar nog också ge resultat.

– Vi jobbar strukturerat med ungdomar, träffar dem och utgår ifrån varje individ när vi försöker hjälpa till. Vi har också startat med en ny satsning, yrkesintroduktionsanställning, som även riktar sig till ungdomar som har hoppat av gymnasiet, säger Josefin Kärling-Elofsson som jobbar med ungdomar.

Egen initiativ

Både hon och Peter Holmsten hoppas att regeringens färskaste satsning på arbetslösa ungdomar ska bli långvarig. Den ger en schyst chans för ungdomar utan utbildning som har det allra svårast på arbetsmarknaden. De poängterar dock båda att det allra viktigaste för alla arbetslösa ungdomar är att vara aktiva.

– Det är viktigt att synas på olika jobbsajter, att själv söka arbetsgivare och vara ute på företag. Att ta initiativ och kontakt med arbetsgivare kan vara avgörande, säger Peter Holmsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om