Färre sommarkurser i år

Valet att studera på sommaren har olika orsaker. Det kan vara tid för att ta igen missade tentor eller uppskjutna uppsatser som ligger kvar efter terminen.

Simon Hellgren, Caroline Netzell och Hanne Secher är nöjda med sina sommarkurser. Möjligheten att få CSN spelade också in i valet att studera i sommar.

Simon Hellgren, Caroline Netzell och Hanne Secher är nöjda med sina sommarkurser. Möjligheten att få CSN spelade också in i valet att studera i sommar.

Foto: Diana Savina

Linköping2014-07-22 08:30

Men för många studenter kan universitetens och högskolornas sommarkurser vara ett sätt att både sysselsätta sig och försörja sig under sommarmånaderna.

Till sommarkurserna på Linköpings universitet har 3 354 personer sökt i år, vara 660 har antagits. Det är drygt 60 procent färre än förra sommaren, då utbudet av kurser var nästan dubbelt så stort. Enligt sammanställningen från Saco Studentråd nästan fördubblades den öppna arbetslösheten bland ungdomar i Östergötland under sommaren 2013.

– Hyran, räkningarna och utgifterna tar inte sommarlov bara för att högskolan stänger. Vi har en situation där hundratusentals studenter konkurrerar med arbetslösa ungdomar om samma okvalificerade sommarjobb. Studenter med tre års högskoleutbildning delar ut sina CV:n till glasskiosker, säger Johannes Danielsson som är ordförande i Saco Studentråd, i ett pressmeddelande.

Inga heltidskurser

Saco Studentråd sammanställde i juni statistik över antalet sommarkurser som de olika lärosätena erbjuder. Vid Linköpings universitet erbjuds i år nio sommarkurser, de flesta på 7,5 på vilket motsvarar heltidsstudier under en fjärdedels termin. Ingen heltidskurs, som berättigar till fullt studiemedel, erbjuds. Bland kurserna finns bland annat estetik, juridik, konst och retorik. Trots att Linköpings universitet är profilerat mot naturvetenskap, inte minst med sina olika civilingenjörsutbildningar, erbjuds ingen kurs som ingår i en ingenjörsexamen.

På LiU:s antagningsenhet hänsvisar man till de enskilda fakulteterna när det gäller det bantade utbudet.

– Det är klart att söktrycket blir högre när det finns färre kurser att söka, men det är upp till varje institution att bestämma hur verksamheten ska se ut på sommaren, säger Marie Eslon på antagningsenheten.

Färre än i fjol

I hela Sverige erbjöds i år 415 sökbara kurser, 55 färre än förra året. Saco studentråd gjorde i början av juni ett utspel tillsammans med Socialdemokraterna där de kräver större möjligheter att läsa relevanta sommarkurser som kan göra vägen till examen kortare och trygga inkomst och sysselsättning. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de att de vill avsätta resurser att bygga ut sommarkurserna, genom öronmärkta pengar till högskolorna.

– Vi hoppas att frågan om studenternas och ungdomarnas situation kommer bli het under valrörelsen. Då kan förslaget bli verklighet redan nästa sommar, säger Johannes Danielsson.

Sommarstudier

Sommarkurser erbjuds under juni-augusti när högskolornas ordinarie verksamhet är stängd.

På Linköpings universitet erbjuds i år nio sommarkurser. Många lärosäten erbjuder också kurser på distans.

Vissa kurser sträcker sig över hela sommaren, ingen sådan kurs erbjuds på LiU. Man kan dock läsa två 7,5-poängskurser.

Utbudet av sommarkurser på LiU är 44 procent mindre än sommaren 2013

3 354 personer sökte till årets sommarkurser, vara 660 antogs

Källa: Saco studentråd och Linköpings universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om