Vid årsskiftet blev preventivmedel gratis för kvinnor under 21 år. Trots det använder färre kvinnor p-piller. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren låtit Ehälsomyndigheten sammanställa.
– En del tycker inte att de humörmässigt mår så bra av p-piller. På ungdomsmottagningen i Linköping är det ett ganska vanligt skäl till varför man väljer bort dem, säger Gabriella Falk, överläkare på Kvinnokliniken US.
Istället väljer fler kvinnor att använda långtidsverkande preventivmedel, så som p-stav och spiral. Det senaste halvåret har dessa varianter ökat med fem procent.
– Vi önskar ju att man väljer dessa metoder. Vi jobbar mycket, både barnmorskor och läkare, med att informera om de här typerna av preventivmedel.
Gabriella Falk är positiv till utveckling och menar att långtidsverkade preventivmedel är ett bättre graviditetsskydd.
– P-piller kräver ju en del av den som använder det. Det är lätt att glömma eller missa ett piller, eller att man glömmer tablettkartan någonstans. Med en p-stav eller spiral är man ju alltid skyddad mot oönskad graviditet, förklarar hon.
En annan anledning till ökningen kan vara att preventivmedel sedan årsskiftet varit gratis för kvinnor upp till 21 år.
– En hormonspiral, till exempel, räcker i fem år och kostade förr runt 500 kronor. Nu har det ju blivit billigare. Det är oerhört positivt och ger unga kvinnor möjlighet att kunna välja det alternativet, och inte behöva avstå för att man kanske inte har råd, säger Gabriella Falk.
Även om Gabriella Falk är positiv till utvecklingen tror hon att trenden kan variera snabbt.
– Det här går ju upp och ner. Skulle du göra en till koll om ett halvår så kanske det ena minskat medan det andra ökat.
Vad anser du om så kallade "naturliga preventivmedel" – det vill säga appar och tjänster, som till exempel Natural cycles?– Använder man det på rätt sätt, kan det fungera väldigt bra.
Natural cycles går ut på att dagligen mäta kroppstemperatur och menscyklar. Ju fler menscyklar som registreras, desto säkrare är appen, sedan får man angivet vilka dagar som är säkra och osäkra för samlag.
– Det är lite som med p-piller, det krävs en del av den som använder det. För den som inte vill bli gravid är andra metoder säkrare. Till exempel är den en på 100 kvinnor per år som blir gravida på p-stav eller spiral, medan ungefär en fjärdedel av 100 kvinnor blir oplanerat gravida på naturliga preventivmedel.