Färre kan köpa villa

Småhuspriserna fort-sätter uppåt i Linköping. Det innebär att hus- köpet tar en allt större del av inkomsten.

LINKÖPING2002-10-01 05:42

Ett boindex som tagits fram av Föreningsparbanken för andra kvartalet i år visar att hushållen har mindre råd med husköpen än tidigare.

Boindex i Linköping är 94,4, vilket betyder att färre har råd att köpa hus enligt den fastställda normen. Smärtgränsen ligger på index 100, det vill säga när bolånekostnaderna inte överstiger 15 procent av hushållens arbetsinkomster före skatt.

Inkomst på halv miljon

I Linköping krävs en årlig hushållsinkomst på 500 000 kronor för att klara av att köpa genomsnittsvillan. För tre år sedan behövdes bara 300 000 kronor.

-- Jag är förvånad att husköpkraften försämrats så mycket. Linköping är en av de orter där huspriserna gått upp mycket kraftigt, säger Cecilia Hermansson på Föreningssparbanken.

Under andra kvartalet låg medianpriset för en villa på 1 320 000 kronor i Linköpingsområdet. För tre år sedan var medianpriset 880 000 kronor.

-- Det kan bli kämpigt ekonomiskt för de som köpt dyra hus. De högre förvärvsinkomster som noterats i år har inte påverkat köpkraften, eftersom huspriserna stigit betydligt mer än hushållens ekonomi. Det innebär att hushållen måste göra avkall på annan konsumtion för att klara boendet.

Högre räntenivå

En annan orsak till höga boendekostnader är räntenivån. Under andra kvartalet steg räntan från 5,6 till 5,9 procent. Men boräntan har under tredje kvartalet åter sjunkit.

-- Jag rekommenderar hus-ägare att sprida riskerna i låneportföljen. En lagom mix av fasta och rörliga bolån är inte så tokigt, beroende på hur små marginaler hushållet har att röra sig med. Att exempelvis binda ett 2-årslån ger samma ränta som ett rörligt just nu. Om en återhämtning av konjunkturen sker kommer de korta räntorna att gå upp, och det påverkar bolånen, säger Cecilia Hermansson.

Linköpingsbor som köpte hus i mitten av 90-talet hade det ekonomiskt kärvare då än i dag. Åren 1993 till 1995 pendlade boindex i Linköping på mellan 78 och 83. Medianpriset för ett hus låg på omkring 720 000 kronor, och boräntorna var mellan 10 och 11 procent. Husköpkraften var alltså mindre för åtta-nio år sedan.

Lättare i Norrköping

-- Huspriserna har stigit mer i Linköping än på många andra orter. Trenden är att priserna fortsätter uppåt, anser Cecilia Hermansson.

Även i Norrköping går villapriserna upp, men inte i samma omfattning som i Linköpingsområdet. Där är boindex 120,6, det vill säga de flesta har råd med boendet. Medianpriset för ett hus ligger på 940 000 kronor. I Norrköping krävs en årlig hushållsinkomst på 356 000 kronor för att få boendet att "gå runt".

-- Här är prisutvecklingen lugnare, och dessutom har hushållens inkomster förbättrats ,vilket gör att husköpkraften är god.

n Boindex räknas fram med hjälp av småhuspriser, arbetsinkomster före skatt och sammanvägda bolåneräntor utifrån faktisk nyutlåning.

Minst husköpkraft har Stockholmsregionen, Upp- sala, Helsingborg, Malmö- regionen, Göteborg, Båstad och Linköping.

Störst husköpkraft har Örnsköldsvik, Hudiksvall, Piteå, Karlskoga, Skellefteå, Sundsvall och Västervik.

I Stockholm krävs en års- inkomst på 780 000 kronor. I Örnsköldsvik behövs 225 000 kronor för att klara boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!