I Linköping råder bostadsbrist och i hård konkurrens kommer personer med svag ekonomi inte ens i fråga för att få börja hyra en lägenhet.
”Personer som i vanliga fall skulle kunna erhålla förstahandskontrakt nekas detta”, skriver socialchefen Anita Lhådö i en redovisning av läget till socialnämndens politiker.
År 2011 gjorde hyresvärdarna 186 ansökningar om att få avhysa (vräka) hyresgäster som inte kunnat betala hyra, stört grannar eller på andra sätt enligt värdarna gjort sig omöjliga. Av dessa genomfördes 40.
År 2012 vräktes 37 personer och året därpå 32.
Under 2014 har socialnämnden och omsorgsnämnden satsat flera miljoner på att minska antalet familjer som blir vräkta. Personal har särskilt avdelats för att söka upp hushåll som riskerar att bli avhysta, ge ekonomiska råd, hjälpa dem att ansöka om bistånd till hyra, och diskutera med fastighetsägare.
Under första halvåret i år vräktes nio personer.
– Att minska avhysningar har varit en nödvändighet, så som bostadssituationen ser ut, säger socialchef Anita Lhådö.
Att fler kan behålla den bostad de bor i är positivt men socialchefen är trots det bekymrad. Hon beskriver att socialförvaltningen ser ”ett jättetryck” efter bostäder.
Anita Lhådö skriver: ”Hushåll med osäkra inkomster och skulder hänvisas till att söka bistånd i form av sociala stödkontrakt. Detta är en oroväckande utveckling där socialförvaltningen blir hårt belastad av medborgare i alla åldrar som saknar boende.”
För personer som är utredda av socialtjänsten kan myndigheten stå på förstahandskontraktet som säkerhet för hyresvärden. Så gör socialtjänsten idag med 246 kontrakt.
Ibland är det svårt att få hyresvärdar att låta hyresgästen ta över förstahandskontraktet även om personen skött sig klanderfritt länge och är skuldfri.
Därtill kommer behovet av bostäder åt nyanlända, och andra som tvingas flytta från nuvarande lägenheter när hyresvärdar gör omfattande renoveringar och höjer hyror.
– De som vänder sig till oss men som inte bedöms ha sociala problem hänvisar vi till hyresvärdarna, de får söka bostad själva. Men de kommer tillbaka och ber om hjälp igen, säger socialchef Anita Lhådö.
Vad kan socialförvaltningen göra åt det här?
– Bara lyfta problemet till våra politiker så att de jobbar för att bygga mer. Och ha dialog med hyresvärdar. Jag tycker att man är väl medveten om problemet, säger Anita Lhådö.