Färre bolag går i konkurs trots pandemin

Antalet bolag som gick i konkurs under 2021 i Linköping minskade med 26 procent jämfört med året innan. Samma trend gäller i Östergötland och i hela landet, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Förra året minskade antalet bolag som gick i konkurs i Linköpings komun, jämfört med året innan, från 68 till 50. Anders Björck, orförande för Företagarna i Linköping, är inte förvånad över det.

Förra året minskade antalet bolag som gick i konkurs i Linköpings komun, jämfört med året innan, från 68 till 50. Anders Björck, orförande för Företagarna i Linköping, är inte förvånad över det.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-01-14 15:00

Totalt 150 bolag gick i konkurs i Östergötland förra året, vilket är 16 procent mindre jämfört med 2020. Minskningen i länet är högre jämfört med genomsnittet i Sverige, som låg på 11 procent. Restaurangbranchen var överrepresenterade bland de drabbade bolagen. 

Statistiken från 2021 är inte förvånande – det är inte så konstigt att antalet konkurser har minskat eftersom pandemin slog till under 2020 – det var då som många företag gick under på en kort tid. Det berodde på plötsligt intäktsbortfall och dålig likviditet som en direkt eller indirekt följd av pandemin. Besöksnäringen med restauranger, hotell och konferensanläggningar drabbades hårt under 2020 men även transportsektorn och delar av handeln, främst mindre butiker – som dessutom redan tidigare fått konkurrens av en växande näthandel – blev drabbade.

Jämfört med ett sådant år kan alla andra år vara "bättre" för företagandet. Under 2021 återhämtade sig många branscher och konkurserna minskade. I december gick tre företag i konkurs i Linköpings kommun jämfört med 12 samma månad året innan. 

Men konkurserna under 2021 är inte färre enbart jämfört med 2020 – samma gäller om man jämför förra året med 2019 och 2018 – åren före pandemin.  Både 2018 och 2019 gick fler bolag i konkurs i Linköpings kommun och i länet än 2021. Trenden är densamma över hela landet.

Anders Björck, ordförande för Företagarna i Linköping förklarar det så här:

– Företagare kämpar in i det sista. Man går inte i konkurs om det finns den minsta möjlighet att slippa det. Många ser sitt bolag som sitt livsverk och en hel del tar inte ut sin lön när det blir kris.

Enligt Björck har företagare också varit tvungna att anpassa sin verksamhet till de nya omständigheterna under pandemin för att sänka kostnaderna, som till exempel att minska antalet anställda. Olika stödpaket från regeringen och även hjälp från kommunen har varit av stor betydelse.

– Många fler företag hade gått i konkurs om de inte hade fått ekonomisk hjälp. Kommunens beslut att restaurangägarna ska slippa betala hyra för mark för uteserveringar hjälpte många inom restaurangbranschen. Men det var ett tillfälligt beslut som gällde förra året. Det borde kommunen fortsätta med även i år med tanke på en ny pandemivåg, säger Björck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!