Färre asylsökande kommer till Linköping

Färre människor söker asyl i Sverige, det innebär att Migrationsverket har skrivit ner det antal personer som varje kommun ska ta emot enligt bosättningslagen. För Linköpings del innebär det 193 färre än beräknat i år.

Antalet flyktningar som kommer till Sverige har minskat och nu skriver Migrationsverket ner fördelningssiffrorna.

Antalet flyktningar som kommer till Sverige har minskat och nu skriver Migrationsverket ner fördelningssiffrorna.

Foto: Radek Procyk/Mostphotos

Linköping2017-03-16 11:00

Enligt de fördelningstal som först presenterades skulle Linköping ta emot 632 personer under 2017. Men läget har förändrats och siffran är nu nedskriven till 439 personer. Bosättningslagen trädde i kraft första mars 2016 och under det året anvisades 392 personer till Linköping. En svårighet är att en stor del av de som kommer – omkring 40 procent – är ensamstående och bristen på just små lägenheter är stor i Linköping. Men alla har nu fått någon typ av boende.

– Vi är försiktigt positiva och tror att vi ska hitta boende till alla som kommer också i år, säger Peder Ellison, chef för flykting och integration i Linköping.

Men det kommer att krävas hårt arbete, konstaterar han. Men det är inte så att kommunen sitter med ett antal lägenheter som är färdiga att hyra ut. Det pågår ett ständigt arbete för att hitta boende.

Enligt ett tidigare beslutat fördelningssystem fördelas de asylsökande till lite olika boendeformer. Alternativen är lägenhet där man – så småningom – har chans på ett förstahandskontrakt. Dessa är främst tänkta till barnfamiljer.

Tidsbegränsat boende i lägenhet är ett annat alternativ och tidsbegränsat kollektivboende, typ korridorsboende, ytterligare ett. I sista hand kan vandrarhemsliknande boende erbjudas.

– Alla är förstås inte helt nöjda. Men det är vi som bestämmer. Ingen kommer att stå utan tak över huvudet, säger Peder Ellison.

Enligt Fedja Serhatlic, kommunens bostadsstrateg är fastighetsägare i Linköping väl medvetna om situationen och många samarbetar väldigt tätt med kommunen. Nu håller Fedja Serhatlic, tillsammans med såväl kommunens egna fastighetsägare som privata, på att titta över möjliga alternativ. Det kan handla om boende i det som tidigare varit HVB-hem, korridorsrum eller lägenheter som tidigare använts för exempelvis förskoleverksamhet.

Linköping är den kommun i Östergötland som har flest anvisade till sin kommun. Norrköping har exempelvis 91 personer. Valdemarsvik har ingen. Det beror, enligt Daniel Larsson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Östergötland, på att anvisningssiffrorna också tar hänsyn till andra faktorer i kommunerna, som möjligheten att få jobb eller hur många asylsökande som själva söker sig till en kommun – så kallad EBO. Norrköping tog förra året emot ojämförligt flest, 1 300 personer. I Linköping var den siffran 394.

Linköping ska under 2017 också ta emot 40 ensamkommande ungdomar, de ingår inte i anvisningssiffran 439.

Flyktingmottagning i Linköping 2016 Fördelningen i Östergötland 2017

Totalt 844

Asylsökande som själva väljer att komma till Linköping (EBO) 394

Anvisade enligt bosättningslagen: 387

Ensamkommande ungdomar: 63

Linköping 439

Norrköping 91

Mjölby 113

Söderköping 50

Motala 44

Kinda 41

Finspång 29

Vadstena 20

Åtvidaberg 20

Boxholm 13

Ydre 8

Ödeshög 2

Valdemarsvik 0

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!