Att 25 är smittade kan dock vara en sanning med modifikation. Sanningen är få provtagningar. Bakom varje bekräftat fall kan det finnas flera.
Det är Region Östergötland som beslutat om att provtagning bara ska göras på en misstänkt smittad person per boende. Skulle personen vara smittad kommer man att behandla andra med sjukdomssymptom, på boendet, som om de vore smittade.
Men från och med nästa vecka ska Region Östergötland öka sin kapacitet och fler prov inom äldrevården ska tas, enligt Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping.
Av de 25 bekräftade fallen finns 13 personer på äldreboende, resten är smittade inom hemtjänst, personer inom LSS och personer med personlig assistans.
Av 56 äldreboenden kommunen – med olika utförare – så finns bekräftad smitta på sju boenden. När det var som värst så fanns smittan på 15 ställen. Vilka boende som drabbats är inte allmänt känt eftersom kommunen – med hänvisning till patientsekretessen – sagt nej till att offentliggöra detta.
Attendo var den utförare som allra först – 11 mars – införde besöksförbud på sina boenden. Kommunen följde efter 18 mars. Det nationella, totala besöksförbudet kom första april.
Har Attendos tidiga stängning haft någon effekt på smittspridningen i deras boenden jämfört med andras?
– Någon sådan analys har vi inte gjort än så länge, säger Linda Ljungqvist.
Totalt har 19 personer avlidit i covid-19 inom äldrevård och omsorg. Av dessa har 17 personer bott på äldreboende. Majoriteten av de 19 döda, har avlidit i sina hem, eller i sina hem på ett äldreboende.
En komplikation med covid-19 är svårigheten att andas. Syrgas finns som regel inte på äldreboende men kan, enligt medicinsk ansvarig sjuksköterska Anita Göth, beställas till en brukare om personen behöver det.
Hon anser att det är en missuppfattning att syrgas inte kan ges på äldreboende.
– Behöver man syrgas så ska man få det. Man behöver inte åka till sjukhus för detta. Det finns många äldre som har syrgas på våra äldreboende. Det är upp till läkaren att avgöra detta, säger hon.
Hon tillägger att man i nuläget inte vet så mycket om sjukdomen. Hon hänvisar till statistik i det palliativa registret där man kan se, säger hon, att dödsögonblicket inte skiljer sig åt om man jämför covid-19 eller annan sjukdom.
– Vår erfarenhet så här långt, men det är inte vetenskapligt belagt, är att när man drabbas av covid-19 som gammal så går inte smittan så långt ner i lungorna att man drabbas av lufthunger. Kroppen ger upp innan. Den information vi får från sjuksköterskor och chefer är att de upplever att döden är väldigt lugn.
Många äldre har i sin medicinska vårdplan inskrivet att man inte vill hamna på sjukhus om man blir sjuk. Men den enskilde har rätt att ändra sig när som helst, poängterar Anita Göth.
– Vill du komma till sjukhus har du absolut rätt att göra det, säger hon.
Det är också upp till verksamheterna att ordna så att anhöriga kan vara med vid en dödsbädd och tillhandahålla skyddsutrustning. Fortfarande gäller att ingen person – som inte själv vill – ska dö ensam.
Något som både Linda Ljungqvist och Anita Göth vill framhålla är att många också tillfrisknar från covid-19. Av de som insjuknat inom äldrevård och omsorg, så har 37 individer faktiskt blivit helt friska.
– Jag tycker inte man får glömma bort det, säger Linda Ljungqvist.