På onsdag väntas samhällsbyggnadsnämnden ta beslut om detaljplanen för det 60 meter höga växthuset. Det får en stor glasfasad och ska innehålla både kontorslokaler och växthus.
Huset ska byggas vid vägen ut mot Ekängen strax söder om bron över motorvägen. Det kommer att bli väl synligt från motorvägen och ska enligt detaljplanen bli "ett landmärke för staden Linköping".
– Det är väldigt roligt att vi äntligen har nått hit. Det har tagit ett och ett halvt år att få fram en detaljplan, och vi har haft tre olika handläggare på Linköpings kommun. Om allt rullar på nu så kan det kanske bli byggstart i slutet av nästa sommar, säger Owe Pettersson, operativt ansvarig på Plantagon.
Det stockholmsbaserade företaget Plantagons affärsidé är att utveckla vertikala växthus för odling i stadsmiljöer. Växthusen utvecklas för en framtida marknad i sydostasiens snabbt växande städer där livsmedelsförsörjningen redan är ett problem.
Plantagon vill göra ett pilotprojekt genom att bygga en demonstrationsanläggning i Linköping. Genom att samarbeta med Tekniska Verken kan man få tillgång till överskottsvärme och koldioxid som bildas vid biogasframställning, och använda det i växthuset.
Linköpings kommun har ställt sig positiv till projektet. Växthuset passar bra i Linköpings profil som en kretsloppsanpassad stad, med avfallseldad fjärrvärme och biogas framställd av matavfall. Men kommunen deltar inte ekonomiskt. Växthuset ska finansieras helt av Plantagon och beräknas kosta runt 200 miljoner.
Inkomsterna ska enligt Plantagon komma från odling av pak choi, en typ av kål som är en basvara i Kina. Man hoppas också kunna tjäna pengar på uthyrning av kontorslokaler. Men syftet är framför allt att bygga en demonstrationsanläggning som man kan visa upp för tillresta kunder.
Byggnaden kommer att ligga i anslutning till ett område där flera sällsynta fågelarter häckar, och många flyttfåglar rastar. På Plantagon har man fått uppgifter om att detaljplanen kanske kommer att överklagas med hänvisning till fågellivet.
– Då kan allting försenas i flera år, och då blir det svårt för oss. Intresset för vertikala växthus växer internationellt, och vi får hela tiden frågor om när vårt växthus ska vara klart, säger Owe Pettersson.