Gunilla Svantorp har just tillträtt som landshövding för Östergötland och gör denna onsdagskväll sitt första officiella uppdrag i Linköpings slott.
Hon ska dela ut det nya jämställdhetspriset och har samlat det regionala jämställdhetsrådet och inbjudan gäster. Ämnet engagerar:
– Jag har arbetat med jämställdhetsfrågor tidigare, bland annat som styrelseordförande i Centrum för genusforskning vid Karlstad universitet, säger hon.
Med priset ska goda jämställdhetsinsatser i länet uppmärksammas, hyllas och spridas. Detta första år har tolv nomineringar kommit in. En av dessa, den ideella föreningen Novahuset, har nominerats dubbelt.
Det blir också Novahuset i Linköping som får priset, för sitt ”livsviktiga arbete” att ge stöd till utsatta för sexuellt våld. Men också för det förebyggande och uppsökande arbetet, med informationsinsatser i skolor.
– Frågan om sexuellt våld finns ständigt på agendan, konstaterar Gunilla Svantorp.
Moa Lindh, verksamhetsledare på Novahuset bekräftar och talar engagerat under prisceremonin på Linköpings slott. Hon beskriver att det sexuella våldet accelererar och går ner i åldrarna. Det har också fått nya arenor, på sociala medier.
– När vi är ute och informerar i skolorna så har vi inte varit en enda årskurs fyra, där inte någon varit med om att bli sexuellt ofredad. Det kan vara att man fått en bild på ett kön.
Moa Lindh har en stark röst och håller ett högt tempo när hon beskriver den verklighet Novahuset möter i samtal och möten.
Hon rör sig mellan sexuella övergrepp och våld i nära relationer till prostitution och betalda övergrepp. Vidare till sexuell exponering i så kallade expose-grupper på nätet, där bilder på offer delas och delas.
– Om materialet kommit ut på nätet, så blir det kvar där. Det kommer alltid att finnas kvar. Det är en utsatthet som aldrig tar slut.
Men hon berättar inte allt: en del är för tungt.
– Vi blir också chockade av det vi möter.
Även kollegan Tilde Haglund, kurator och föreningens styrelseordförande Anna Wallentinson är med och representerar Novahuset.
De talar med samma engagemang. Tilde Haglund nämner Novahusets arbete på sociala medier – en plats där många utsätts för digitala sexuella exponeringar.
– Vi måste hänga med. Det ska vara enkelt att söka stöd.
– Vi jobbar innovativt och med lågtröskelstöd. Oavsett vem man är ska det vara enkelt att hitta till oss. Vi ska finnas på nya kanaler och nya ställen, säger Moa Lindh.
Med stöd av Jämställdhetsmyndigheten har Novahuset utvecklat sitt arbete på Snapchat, med chattar och anonyma frågestunder.
– Väldigt många blir utsatta där. Det är viktigt att vi finns där det händer, säger Moa Lindh.
Under prisceremonin sitter de församlade tysta. En kvinna lyfter en fråga: "Vad kan vi föräldrar göra? Hur ska vi bemöta unga?"
– När vi möter unga frågar vi om de berättat för någon. Då svarar de ofta: en kompis. Det gör att enormt många unga går och bär på varandras utsatthet.
Moa Lindh fortsätter:
– Som ung är man rädd att inte bli trodd på, att inte bli tagen på allvar. Som vuxna måste vi fråga, på samma sätt som vi frågar om hur det gått i skolan eller på fotbollen.
– Om de berättar något, fråga om känslan om kring det. Men, håll dig lugn. Om vi som vuxna reagerar starkt, då skrämmer vi bort barnet. Då berättar de inte mer.