Får de ensamkommande stanna?

De med uppehållstillstånd får stanna i kommunen. De som inte fått besked från Migrationsverket kan tvingas flytta. Så ser kommunens rutiner ut kring ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen. Efter statens löfte om bidrag kan det nu ändras.

Planerar. På Linköpings kommun ser man över hur det utlovade bidraget kan påverka kommunens arbete med ensamkommande som fyllt 18 år.

Planerar. På Linköpings kommun ser man över hur det utlovade bidraget kan påverka kommunens arbete med ensamkommande som fyllt 18 år.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-08-10 21:30

Asylsökande ungdomar som väntar på besked om sin framtid kan tvingas byta kommun och flytta från skola och vänner. Under 2015 kom 35 000 ensamkommande barn till Sverige och handläggningstiderna hos Migrationsverket är långa.

När ensamkommande fyllt 18 år flyttas ansvaret för individerna från kommunerna till Migrationsverket. Boende ordnas då i många fall på annan ort. För att ensamkommande barn som fyllt 18 år ska kunna bo kvar i kommuner där de rotat sig vill regeringen och Vänsterpartiet ge kommunerna ett bidrag. Bidraget, som grundar sig i hur många ensamkommande som fyllt 18 som bor i varje kommun, kommer delas ut i december, förutsatt att förslaget går igenom.

I Linköping får man i dag bara stanna om man fått uppehållstillstånd.

– Vi har en rutin som säger att vi inte erbjuder boende till dem som är i en asylprocess. De som har fått uppehållstillstånd får stanna, säger Camilla Haataja. Hon är gruppchef på socialförvaltningens EKB-grupp, som ansvarar för ensamkommande flyktingbarn.

Camilla Haataja berättar att man lyft frågan om nya rutiner i och med den eventuella ersättningen från regeringen. Det kan bli så att även de som är i en asylprocess får stanna i kommunen. Ännu har man dock inte beslutat om några förändringar och hon tillägger att det redan i dagsläget råder platsbrist.

Daniel Andersson (L), kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden meddelar att man välkomnar förslaget. Även han berättar att man ännu inte beslutat om några åtgärder.

– Från politiskt håll tycker vi att initiativet är bra men vi måste göra en lokal konsekvensanalys, säger han.

På kommunen börjar man nu se över hur arbetet kan förändras om det nya förslaget, som kom i juni, blir verklighet. Att förslaget kom i semestertider gjorde att arbetet inte kunde komma igång direkt.

– Men troligtvis hinner vi se över situationen inom de närmaste veckorna, säger Andersson.

Bidraget till kommunerna

Regeringen och Vänsterpartiet vill i sin höständringsbudget avsätta 195 miljoner kronor till kommunernas arbete kring ensamkommande som fyllt 18.

Hur mycket pengar varje kommun tilldelas beror på hur många asylsökande barn och unga i kommunen som 30 juni i år väntade på ett slutgiltigt avgörande i sina asylärenden.

Om förslaget går igenom kommer Linköpings kommun få rätt till ett bidrag på knappt 2,5 miljoner kronor.

För kunna betala ut ersättningen under 2017 vill regeringen och Vänsterpartiet ge pengar till berättigade kommuner, utan att i efterhand kontrollera om de ensamkommande bor kvar i kommunen.

En efterhandskontroll skulle kräva ett administrativt arbete som skulle ta för lång tid och bli för dyrt, menar man i en skrivelse.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!