Familjeföretaget räddade slottets golv – nu fyller de 75 år

När gamla kulturhus behöver en ny port eller Linköpings slott ett golv – då rycker Storsjö Trapp & Snickerifabrik ut. Företaget fyller 75 år och drivs sedan 1974 av familjen Wessman.

4 x Wessman. Pappa Lennart Wessman tog över Storsjö Trapp & Snickerifabrik 1974 och lämnade över till sönerna Fredrik, Patrik och Tomas Wessman 2001.

4 x Wessman. Pappa Lennart Wessman tog över Storsjö Trapp & Snickerifabrik 1974 och lämnade över till sönerna Fredrik, Patrik och Tomas Wessman 2001.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-10-12 05:00

Det där med 75-årsjubileum är egentligen lite onödigt blygsamt. Storsjö Trapp & Snickerifabrik startade faktiskt redan 1927, i just Storsjö i Uknadalen.

– Men det var 1949 som aktiebolaget bildades. 1963 flyttade det till Linköping och 1974 tog pappa över företaget, berättar Fredrik Wessman.

Idag är det Fredrik som äger och driver företaget tillsammans med bröderna Tomas och Patrik. Men pappa Lennart, 82, kommer också plikttroget till fabriken varje morgon, trots att det är över 20 år sedan han lämnade över ansvaret till sönerna. 

– Det finns alltid något som behöver göras. Idag ska jag byta lysrör, berättar Lennart när vi besöker snickerifabriken på Gamla Tanneforsvägen.

undefined
Patrik Wessman med en bit av golvet som tillverkades till Linköpings slott efter en stor vattenskada.

Som namnet antyder är trappor en del av företagets specialitet. Men det handlar också mycket om specialsnickerier av olika slag, ofta till gamla kulturhus, kyrkor och slott. När Linköpings slott fick en stor vattenläcka var det Storsjö som räddade det intrikat mönstrade trägolvet genom att renovera det som gick och nytillverka resten. 

– Vi gör ofta repliker av gamla dörrar. Vi har många fastighetsägare i Linköping som är noga när de renoverar och de vill inte ha några aluminiumdörrar i sina gamla hus, säger Fredrik.

undefined
Före och efter-bilder som visar dörrarnas betydelse för hur man upplever ett hus. På det gamla posthuset i Västervik hade någon satt in moderna aluminiumdörrar. Dem bytte Storsjö Trapp ut mot nya trädörrar som är trogna originalet.

Gamla Linköping är en av de platser där många av dörrarna kommer från bröderna Wessman.

– När vi gör en ny dörr ska du inte se någon skillnad mot den gamla. Men vi förser dem med sådant som taggsystem, stängare och isolerglas med härdade ytor. Och vi gör dem lite kraftigare, för de var så himla tunna förr i tiden, berättar Fredrik.

Nästan hälften av beställningarna kommer från privatpersoner och det kan ibland vara riktigt avancerade uppdrag.

– Nyligen inredde vi en jättestor lägenhet. Vi gjorde allt från golv till innerdörrar, kök, bastu, kontor och bibliotek – rubbet. Vi lade ner flera tusen timmar på det där och det kostade ett antal miljoner, berättar Fredrik.

undefined
Repliker på gamla originaldörrar är en av företagets specialiteter. Trappor är en annan.

Hur är det att vara tre bröder som jobbar tillsammans? Håller ni sams?

– Jadå! Vi har sett till att ha olika uppgifter och låter bli att klampa in på varandras områden. Jag sköter kontoret, Tomas jobbar med trappor och Patrik är i verkstaden, säger Fredrik.

Under åren har Storsjö Trapp & Snickerifabrik byggt ut tre gånger och investerat i nya, moderna maskiner. Företaget går bra.

– Vi har en väldigt god och solid ekonomi och det kanske är en av orsakerna till att det är lätt att hålla sams. Att driva ett företag som går dåligt är nog inte roligt.

Har inte företaget haft någon kris på alla dessa år?

– I början av 1990-talet åkte vi på väldigt många kundförluster. Det var ju kris i byggsvängen och massor av bolag kursade under en kort period. Men vi redde ju ut det också, säger Fredrik.

undefined
Den här verandan har fått dörr och fönster med kulturglas och integrerade fönsterbänkar. Fodren har tillverkats enligt gammal modell.

Förutom de tre bröderna Wessman består firman av ytterligare sex snickare. 

– Vi skulle behöva vara fler. Det finns gott om jobb och det kommer det alltid att finnas – de här gamla husen, slottet och kyrkorna som vi tillverkar reservdelar till kommer ju alltid att stå kvar. Men tyvärr är det jättesvårt att få tag på personal. Det utbildas för få snickare, säger Fredrik.

Vad händer den dag ni går i pension?

– Det är något vi pratar mycket om. Vi har inga barn som vill ta över och jag är ändå inte helt säker på att man skulle vilja ge över det här till dem. Det är en rätt tung arbetsbörda att vara småföretagare med långa arbetsdagar. Man sover med snickeriet i huvudet. Man går och lägger sig med ett problem och när man vaknar har man löst det, säger Patrik Wessman.

undefined
Rutten flaggstång från Malmen kommer att ersättas av en ny som ska likadan ut.
undefined
Fredrik, Lennart, Patrik och Tomas är de fyra Wessman som står bakom familjeföretaget. I år är det 75-årsjubileum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!