– Det här låter som ett rent utnyttjande av människor. Har man hanterat det på det här sättet och sagt de här sakerna så är det både förolämpande och kränkande – och absolut inte ett sätt som vi tycker att man ska behandla personer på, säger Marie Axelsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal avdelning Öst.
Det är i samband med vår granskning av städbolaget Städhäxan i Linköping som Kommunal uttalar sig. Företaget har introducerat ny personal utan lön, vilket flera kvinnor som vi har pratat med ifrågasatt.
Kvinnorna berättar att de erbjudits en provanställning efter 3-4 dagars utbildning, men då frågor om anställningsvillkor har ställts har några av dem hamnat i konflikt med arbetsgivaren. Städbolaget i sin tur menar att man erbjuder en kostnadsfri utbildning.
Tillvägagångssättet har använts under flera år och är på så sätt ett systematiskt utnyttjande av arbetskraft, enligt fackförbunden. Ofta handlar det om personer med utländsk härkomst och deras första jobb i Sverige.
Av en handfull kvinnor som vi har haft kontakt med, har två nyligen kommit till Östergötland efter att ha flytt från kriget i Ukraina.
– Här utnyttjar man människor i en utsatt situation, som är i beroendeställning. Personer som har flytt från nånting vill komma till ett land som lever i fred och har bra villkor – det här är förskräckligt.
För städare finns flera olika fackförbund, beroende på inom vilket område arbetstagaren främst verkar. Städhäxan har sen 2020 varit ansluten till ett kollektivavtal hos Kommunal – men även Fastighetsanställdas förbund reagerar över uppgiften om oavlönad utbildning.
– Absolut, all inlärning ska vara betald tid, det är inget snack om saken. Att hävda praktik eller utbildning brukar vara ett sätt som ungdomar ofta luras in i jobb på, till exempel på restauranger. Det bryter mot Lagen om anställningsskydd (Las) och i många fall mot kollektivavtal också. Det är tydligt att en arbetsgivare inte ska ha arbetskraft som inte avlönas, säger Safet Silova, ombudsman för Region Ost.
Marie Axelsson på Kommunal utvecklar resonemanget.
– De enda som kan gå utan betalning är under en praktik från en annan utbildning, men man kan inte säga att "du får jobba här några dagar för att se om det funkar" och sen erbjuda kontrakt. Går man bredvid ska man ha en anställning – för vad ska de här personerna annars leva på under den tiden, vatten och luft?
Är det skillnad om man kallar det för introduktion, utbildning eller praktik?
– Nej, du måste ha någon form av ersättning när du går en introduktion. Att gå helt oavlönad utan någon ersättning från exempelvis a-kassa, Försäkringskassan eller CSN är ett utnyttjande, så gör man inte i Sverige.
Kan man som arbetsgivare komma förbi detta genom att säga att man ger en kostnadsfri utbildning?
– Nej, det hör ju inte hit, det ligger i arbetsgivarens intresse att personal ska få en introduktion. De utför ändå ett arbete, de går ju inte bara och tittar på. Det finns inga kryphål som vi har hittat här.
De oavlönade arbetstagarna backas också upp av den lokala entreprenören Astrid Brissman, med lång erfarenhet som företagare i hemservicebranschen.
– Det låter inte klokt, det här är ju verkligen ingen bra början för att få en bra medarbetare, utbrister hon när vi beskriver situationen utan att nämna vilket företag det handlar om.
Ett argument som Städhäxan angett som skäl för att inte ge lön, är att de som ännu inte är upplärda inte kan utföra de arbetsuppgifter som förväntas.
– Nej, det låter jättedumt. Hur som helst så gör man en insats även om man inte är fullärd. En oseriös arbetsgivare skulle ju kunna sätta det här i system och hela tiden ta in nya som jobbar gratis, säger Astrid Brissman.
När flera av kvinnorna har efterfrågat betalning för sina utbildningsdagar, har de fått till svar att parterna skulle ha varit överens om att ingen lön skulle utgå. "Är helt oförstående varför du plötsligt vill ha lön för detta?", skriver Städhäxans chef i ett mail. "Vår fråga till dig borde istället vara: ska vi skicka en räkning till dig för denna nedlagda tid och den utbildning du har fått från oss?"
Uttalandet får Marie Axelsson på Kommunal att reagera.
– Varför skulle de skicka en räkning – den kan ju medarbetaren då bestrida. Det borde snarare vara tvärtom eftersom de har utnyttjat kvinnan genom att få en tjänst av henne.
Om Kommunal kommer att agera mot Städhäxan på något sätt efter de här uppgifterna är oklart. Grunden för fackförbundet är att man agerar på uppdrag av sina medlemmar och i nuläget har inga sådana kontakter tagits. Personal som misstänker att de har felbehandlats bakåt i tiden är dock välkomna att höra av sig för en individuell bedömning.
– Jag kan inte säga att det skulle kunna bli si eller så när det kommer till eventuella åtgärder, men det är något som vi får diskutera i förbundet utifrån vad som har gjorts, vad vi kan göra och på vems uppdrag. Vi behöver mer detaljer för att kunna bedöma, säger Marie Axelsson.
Fastighets regionala representant, Safet Silova, säger att om det skulle ha gällt ett företag hos dem, skulle de ha begärt en förhandling eller en överläggning med arbetsgivaren.
– Jag har bara i något enstaka fall varit med om att något liknande ska ha pågått under tid, men får vi veta om att något sådant här skett upprepande så kräver vi skadestånd för de drabbade och även ett skadestånd från företaget till vårt förbund om man bryter mot kollektivavtalet.
Arbetsgivarorganisationen Almega har på uppdrag av Städhäxan granskat omständigheterna efter våra påtryckningar. Almega har sen meddelat Städhäxan att de oavlönade utbildningsdagarna bryter mot kollektivavtalet.
Men fallet kan också vara en fråga för polisen. Enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt och ansvarig för arbetsrättsutbildningen vid Göteborgs universitet, så kan den här typen av ärenden misstänkas vara människoexploatering. Brottet innebär att människor i en utsatt position utnyttjas för att få igenom villkor.
– Samtidigt är det inte direkt att jag tänker att det här handlar om ett utnyttjande då det för den enskilde handlar om en ganska kort tid – och om man har haft en överenskommelse att det inte ska utgå lön, så är det svårare att angripa. Utifrån de uppgifter jag har hört nu så kan jag inte säga något bestämt, man måste gå in och titta på varje enskilt fall för att komma fram till ett sådant avgörande.