Facket rasar: "Jobbat 30 år på skolan – duger inte nu"

Lärare från Skäggetorpsskolan har fått nya jobb där de ska börja i höst – efter nedläggningen av skolans högstadium. Men flera inom andra yrkesgrupper lever i ovisshet. "Vissa har inte alls fått några besked. Det skapas A- och B-lag."

Några anställda på Skäggetorpsskolan har fortfarande inte fått besked var de ska jobba efter att högstadiet har lagts ned.

Några anställda på Skäggetorpsskolan har fortfarande inte fått besked var de ska jobba efter att högstadiet har lagts ned.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-06-15 08:00

Det säger Therese Waller, ordförande i Kommunal i Linköping, den fackliga organisationen som bland annat organiserar fritidsledare och elevassistenter.

– Jag är djupt upprörd över att man medvetet gör en så stor skillnad bland de olika yrkesgrupper på skolan. Lärare har fått bonus på 25 000 kronor för att de har stannat på skolan läsåret ut, medan de övriga i personalen inte har fått någonting. Det var ett politiskt beslut. Alla anställda skulle placeras om efter nedläggningen, men nu plötsligt lever flera personer i en stor ovisshet och utan ett nytt jobb. Man får inte särbehandla personal, säger Therese Waller.

Enligt Sandra Wahlström, kommunens projektledare för nedläggningen av högstadiet på Skäggetorpsskolan, ska de anställda – som inte får en ny tjänst på grund av att det inte finns något som passar – hamna i kommunens vikariepool.

– Ja, men man kan ju undra varför fritidsledare och elevassistenter inte kan bli omplacerade när, till exempel, Ljungsbroskolan, där flera av Skäggetorpseleverna ska börja gå i höst, söker en resurspersonal. Det såg vi i en annons. Våra medlemmar brinner för sitt jobb lika mycket som lärarna gör. En anställd har jobbat i 30 år på skolan och nu duger den personen inte längre för att kommunen ska anstränga sig och hitta en likvärdig tjänst, säger Therese Waller.

Har den personen själv sökt några tjänster?

– Det lovades att personalen skulle placeras om. Det är nonchalans från kommunens sida. Vi från facket har pratat och reagerat men vi blev ignorerade, säger Therese Waller.

Sandra Wahlström förstår oron som finns hos de som fortfarande inte har fått en ny tjänst, men hon anser att kommunen som arbetsgivaren kommer att hålla sitt löfte.

– Löftet har varit att ingen ska bli av med sitt jobb. Och så kommer det att vara, ingen kommer att bli uppsagd. Alla jobbar in i det sista för att hitta lösningar för de personer som ännu inte fått ny tjänst. Ibland kan det handla om en miss i kommunikation och ibland stämmer en skolas behov inte överens med en personals utbildning eller hur mycket den personen kan jobba. Det kan handla snarare om organisatoriska problem än om medveten ovilja. De allra flesta av de cirka 50-anställda på Skäggetorpskolan ändå har fått ny tjänst, säger Wahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!