Facket på Ericsson vill ha arbetsro

Nu behöver Ericssons anställda arbetsro. Det säger Per Norlander, koncernfacklig ombudsman för Sveriges ingenjörer, efter att de frivilliga avgångsavtalen blev klara på torsdagen.

Avgångarna är klara. 1 600 personer ska lämna Ericsson i Sverige, genom så kallade frivilliga avgångar. Exakta antalet i Linköping är oklart.

Avgångarna är klara. 1 600 personer ska lämna Ericsson i Sverige, genom så kallade frivilliga avgångar. Exakta antalet i Linköping är oklart.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-12-08 20:20

Telekomjätten Ericssons personaldirektör berättade på torsdagen att neddragningarna nu är över för den här gången och att man inte planerar några fler. Totalt försvinner 3 000 tjänster från Ericsson i Sverige, och redan vid årsskiftet ska 1 600 anställda lämna bolaget genom så kallade fria avgångar.

Per Norlander på Sveriges ingenjörer låter lättad när vi når honom på telefon:

– Vi är igenom krisen för den här gången. Men vi klarar inte en omgång till. Det skulle kunna knäcka företaget. Nu behöver vi arbetsro. Det finns fortfarande många otroligt kompetenta människor som vill driva det här företaget framåt i tiden, säger Norlander.

De nedskärningar som gjorts har skett extremt snabbt och de frivilliga avgångarna lär också ha blivit mer kostsamma än vad Ericsson-koncernen väntat sig. Ericsson erbjöd sina anställda som är över 55 år och arbetat på bolaget i över 20 år upp till 24 månaders avgångsvederlag. Då det var många som nappade på avgångserbjudanden höjer bolaget därför sin kostnadsberäkning för nedskärningarna i Sverige i år till 5,5–6,5 miljarder kronor. I en tidigare beräkning låg prognosen på 4–5 miljarder, rapporterar TT.

Enligt Norlander kan förklaringen till det vara att många av dem som slutar har långa anställningstider bakom sig. Han kan inte säga exakt hur många som får avgångsvederlag i Linköping, men konstaterar att man är nere på cirka 800 anställda efter avgångarna och ingenjörsflytten till Combitech. Tidigare var man över 1 000.

– Alla har inte fått avtal, trots att de har velat det. Företaget har behållit viss kompetens som anses viktig. Men det är sannolikt flera som redan nu har sökt sig bort och kommer att lämna företaget för ett annat jobb.

Att Ericsson samtidigt med uppsägningar och avgångar tänker nyanställa ser han som kontroversiellt.

– Det mildras dock lite av att de som slutar får bra avtal. Fackligt kommer vi jobba för en normal personalomsättning, både utifrån och in och tvärtom. Vi behöver större rörlighet internt så att en anställd inte riskerar att bli antik, och sedan tvingas lämna företaget i stället för att man tar vara på kompetensen, säger Per Norlander.

 LÄS MER: Tusentals kan tvingas lämna Ericsson

Per Norlander, Sveriges ingenjörer på Ericsson, säger att företaget nu måste ta vara på sina anställda bättre och se till att de har relevant kompetens.
Per Norlander, Sveriges ingenjörer på Ericsson, säger att företaget nu måste ta vara på sina anställda bättre och se till att de har relevant kompetens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!