Fackeltåg mot folkmord

Runt om i Sverige uppmärksammades på söndagen hundraårsdagen av Osmanska rikets folkmord Seyfo. Linköping var en av städerna där svensk-assyrier tände facklor tillsammans för att minnas.

Foto: Daniel Bennelid

LINKÖPING2015-01-25 20:15

Ett drygt hundratal samlades på söndagseftermiddagen utanför Sankt Larskyrkan i Linköping. Efter att ha tänt sina facklor vandrade gruppen i samlad trupp vidare till Stora torget.

– Vi är här för att uppmärksamma folkmordets hundraårsdag. Vi vill att Turkiet ska erkänna folkmordet, det har pågått i så många år. Alla som är här är drabbade, säger Fikri Abrahimson, ordförande i Mesopotamiens kulturcenter i Linköping, MKC.

En av deltagarna var Circis Betiyo, som har bott i Sverige sedan 1970-talet.

– Åttio procent av mina släktingar är borta, det är bara min farfar kvar, säger han.

Maria Dag, 24, har levt hela sitt liv i Sverige, men tycker ändå att det är viktigt att folkmordet erkänns.

– Jag har fått höra hemska historier och det är viktigt att de förs vidare till yngre generationer, säger hon.

Flera drar paralleller till dagens situation i till exempel Syrien och Irak. Fikri Abrahimson kallar det för ett tredje världskrig.

– Det händer samma sak i dag och omvärlden ser bara på. De flesta som drabbas är icke muslimer, säger han.

Fackeltåget genomfördes samtidigt i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Linköping, Norrköping och Örebro. Sammanlagt flera tusen personer beräknades medverka i manifestationerna över hela landet.

2010 erkände Sveriges riksdag folkmordet Seyfo på bland annat assyrier. Fortfarande väntar man dock på att regeringen ska verkställa riksdagens begäran.

Fackeltåget i Linköping arrangerades av MKC och Assyriska riksförbundet i Sverige. Talare på Stora torget var Melek Rüya, som höll samma tal som i övriga städer i Sverige. Deltog gjorde även Kaldeiska assyriska syrianska ungdomsföreningen, KAS.

Folkmordet Seyfo

Folkmorden 1915-1923 drabbade flera kristna folkgrupper, men framförallt armenier.

Konflikten, där hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer och 1,5 miljoner armenier drevs iväg, mördades eller torterades, inleddes redan 1894 med fördrivning av armenier.

1923 träffades en fredsöverenskommelse i Lausanne, Schweiz, och samma år grundades nuvarande Turkiet.

Turkiet förnekar än i dag folkmordet som ledde till att folkgruppen assyrier utrotades från sitt historiska hemland Assyrien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!