Fabriken slår igen – men personalen jobbar mer än någonsin

30 november stängs Stora Ensos fabrik i Vikingstad utanför Linköping. Det står klart efter avslutade förhandlingar mellan arbetsgivaren och fackliga parter. "Några har redan hittat nytt jobb. Men vi andra som är kvar på fabriken jobbar mer än någonsin".

Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla fackliga parter till förhandling, enligt medbestämmandelagen (MBL). De förhandlingarna kallas MBL-förhandlingar och de är klara på Stora Enso som stänger sin fabrik i Vikingstad 30 november.

Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla fackliga parter till förhandling, enligt medbestämmandelagen (MBL). De förhandlingarna kallas MBL-förhandlingar och de är klara på Stora Enso som stänger sin fabrik i Vikingstad 30 november.

Foto: Jonathan Posluk

Linköping2024-07-07 17:00

Nyheten i korthet

  • Stora Ensos wellpappfabrik i Vikingstad kommer att stängas den 30 november, trots utredningar som visade att nedläggningen inte var lönsam.
  • Samtliga 56 anställda på fabriken berörs av nedläggningen, och vissa har redan hittat nytt arbete.
  • Företaget motiverar nedläggningen med minskad efterfrågan och behovet av att minska överkapacitet för att behålla konkurrenskraften.

Det säger Semir Pehilj, ordförande i klubben för kollektivanslutna i GS-facket på Stora Enso i Vikingstad.

Efter beskedet i januari, att Stora Enso planerar stänga sin wellpappfabrik i Vikingstad, pågick förhandlingar med facket. Semir Pehilj vägrade ge upp hoppet om en möjlig vändning. Han har jobbat på företaget sedan 2001 och har redan tidigare varit med om ett nedläggningsbeslut. Då lyckades man vända och fabriken blev kvar. Men inte nu.

– För 22 år sedan hade företaget beslutat att lägga ner fabriken i Vikingstad. Men en utredning av oberoende konsult visade att beslutet inte var lönsamt. Även den här gången gjordes en utredning som också visade att nedläggningsbeslutet inte alls var bra. Men den här gången tog företaget inte hänsyn till det, säger Semir Pehilj.

undefined
Bilden från januari - tre anställda i chock. Muris Zukanovic, Sanna Hettevik och Semir Pehilj, ordförande i klubben för kollektivanslutna i GS-facket på Vikingstadsfabriken, efter beskedet om den planerade nedläggningen.

Fabriken i Vikingstad grundades 1974 och köptes upp av Stora Enso 1993. Vikingstadsfabriken är en av tre anläggningar i Stora Ensos dotterbolag "Stora Enso Packaging AB" som tillverkar wellpapp. De två övriga fabriker ligger i Jönköping och Skene.

Vi har pratat med Erik Strängfors, vd på Vikingstadsfabriken, som sa att arbetsgivaren uppnått ett deal med samtliga 56 anställda. I övrigt ville han inte ge några andra kommentarer utan hänvisade till Carl Norell, företagets pressansvarige.

Skälet till nedläggningen är minskad efterfrågan, enligt företaget – och överkapaciteten behövde minskas för att bibehålla konkurrenskraften. Därför ska de volymer som idag produceras i Vikingstad hanteras av anläggningarna i Jönköping och Skene.

Carl Norell svarar skriftligt om den nuvarande situationen.

"Beslut om nedläggning av anläggningen i Vikingstad är fattat och verksamheten upphör som planerat den 30 November. Samtliga 56 medarbetare berörs av nedläggningen. I de flesta fall har vi nått individuella överenskommelser om avslut av anställningen, medan vissa medarbetare funnit anställning på annan Stora Enso anläggning eller hos ny arbetsgivare".

Correns andra frågor som till exempel varför man inte tog hänsyn till utredningen och varför man har så mycket jobb på fabriken när den ändå ska stängas ner fick inga riktiga svar. Enligt Carl Norell befinner sig företaget i tyst period inför nästa kvartalsrapport och han kunde inte ge ytterligare några kommentarer.

"Vi redogör inte för detaljer inom förhandlingsprocessen. Beslutet att gå från tre till två tillverkningsenheter var svårt men nödvändigt ".

undefined
Semir Pehilj, ordförande i klubben för kollektivanslutna i GS-facket på Vikingstadsfabriken, är övertygad om att Stora Enso stänger fel fabrik.

Semir Pehilj hävdar fortfarande att "fel fabrik ska stängas" men han anser att förhandlingarna med arbetsgivaren gick bra – med tanke på omständigheterna.

 – I början var vi alla chockade och ledsna. Men vi trodde på att en vändning var möjlig. Sedan insåg vi att arbetsgivaren inte alls var öppen för en diskussion om utredningen som pekade ut att det vore bättre om en annan fabrik skulle stängas. Den i Skene. Företaget ville inte ens försöka hitta ett alternativ till nedläggningen, men våra medlemmar är ganska nöjda med de överenskommelser vi har gjort, säger Semir Pehilj.

Enligt honom har flera anställda redan slutat och hittat nya jobb medan de som är kvar jobbar både övertid och på lördagar.

– Vi som är kvar kommer att få en bonus för det men vi söker också nytt arbete. Däremot råder det inget större intresse bland våra medlemmar för ett jobb på företagets andra anläggningar.

Karta: Stora Enso Packaging AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!