Den som köper ett begagnat hus måste hela tiden tänka på att det är just begagnat. Att komma efteråt och påstå att det finns fel i huset duger inte. Köparen har undersöknings-skyldighet.
– Man måste undersöka allt, gränsen går vid att man inte ska behöva riva ner delar av byggnaden. Har man missat det, ligger man risigt till och det är många köpare som förlorat sådana här mål för att man missat sin undersökningsskyldighet, säger Per Henning Grauers, som undervisar blivande mäklare vid Malmö högskola.
Svårt att bevisaFör att understryka sitt budskap tar han lagboken som exempel.
– Under jordabalkens 4 kapitel, 19 paragrafen, finns minst en halv sida med rättsfall som handlar om missad undersökningsskyldighet.
Det är också denna undersökningsskyldighet som gör att så få husköp slutar i tingsrätten.
Det är helt enkelt svårt att bevisa att det påstådda felet inte gick att upptäcka. Därtill kommer att rättegångsbalken föreskriver att rätten ska undersöka om det går att få parterna att förlikas – det gäller alla tvister, inte bara hustvister.
Det är därför som 80 procent av alla tvister som hanterades vid Linköpings tingsrätt förra året slutade med just förlikning. Förlikning innebär också att båda parter måste vara med och betala kostnaderna för de juridiska ombuden.
Anlita ett ombudDet är endast om en part vinner hela tvisten som motparten tvingas stå för alla kostnader.
– Det är alltid en fråga om att göra en bedömning av vilka chanser man har i en process. Har man missat sin undersökningsskyldighet så är det döfött att ge sig in i en domstolsprocess, men där bör man anlita ett ombud för att värdera bevisläget. Sen kan man naturligtvis tänka sig att ombudet är processlystet så att han ger ett dåligt råd, å andra sidan kan köparen vara så förargad att han absolut vill driva målet även om ombudet avråder, säger Per Henning Grauers.