Servicehuset Blandaren fick toppbetyg när vice ordförande i äldrenämnden, Fredrik Lundén (M) gjorde en matresa bland kommunens äldreboenden och servicehus. Det var i början av 2016 och han öste beröm över Blandarens restaurang. Betyget från Fredrik Lundén ligger fortfarande kvar som en information på Bräckes hemsida trots att det snart är ett halvår sedan man upphörde att laga maten på stället.
– Oj, det är en miss. Det ska vi självklart ta bort, säger Anna-Carin Gustafsson, verksamhetschef på Bräcke diakoni.
Förklaringen till att det inte längre lagas mat på Blandaren är att det blev för dyrt.
– I de senaste upphandlingarna har vi förlorat flera verksamheter och av det som är kvar blir det inte tillräckligt många portioner. Det går helt enkelt inte ihop sig, säger hon.
Det innebär att Bräcke diakonis övriga boenden i Linköping också får sin mat från ett livsmedelsföretag numer.
Men företaget bryter inte mot några avtal. Det framgår av information från omsorgskontoret. Bräcke har inte utlovat kock och det de – i likhet med andra utförare i Linköping – har åtagit sig att göra är att servera varm lunch. Vilket de gör. Hur den tillagas och av vem, bryr sig inte ansvarig nämnd eller förvaltning om.
Bräcke är inte ensam utförare om att köpa mat från livsmedelsföretag. Men väldigt mycket mat i många vårdboenden lagas ändå på samma ställe som den tillagas, enligt Elisabeth Viman sakkunnig i äldrefrågor på omsorgsförvaltningen. I kommunens egna verksamheter tas annars mat från något av tillagningsköken som finns i Leanlink. Den tillagas, varmhålls och körs ut till de inrättningar som ska ha den.
Anna-Carin Gustafsson vet att det har förekommit kritik på Blandaren om att kvaliteten på maten har sjunkit. Men inte från så många, säger hon. Att det skulle bero på att de berörda inte riktigt är bekväma med att klaga, tror hon inte utan säger att stämningen är god mellan hyresgästerna och personalen. Men också till omsorgskontoret har det kommit in ett fåtal klagomål, enligt Elisabeth Viman.
Enligt Anna-Carin Gustafsson handlar det inte om att maten kommer i enskilt plastade lådor som var och en får.
– Nej, maten kommer i stora förpackningar som vi värmer här. Men vi kokar alltid, potatis, ris eller pasta här och vi gör sallad, säger hon.
Maten kan serveras på olika vis, antingen i restaurangen eller som matkorg till den egna lägenheten. Att en anhörigs mamma fick äta sin mat ur plastlåda beror antingen på att hon ville det, eller på att hemtjänstpersonalen inte har lagt upp maten på en tallrik, säger Anna-Carin Gustafsson.
Ska inte hemtjänstpersonalen göra sådant?
– Jo, om brukaren vill det. Men detta har Bräcke ingen del i eftersom det rör hemtjänsten, säger hon.
I det här fallet har brukaren valt Leanlink för sin hemtjänst.
Mikael Sanfridson (S) ordförande i äldrenämnden tycker att det är ett exempel på en sorglig utveckling av maten inom äldreomsorgen.
– Vi håller på att utveckla äldrefrågorna i Linköping och ambitionen är att äldre ska kunna gå till ett servicehus i sin stadsdel för att äta lunch och få ett socialt sammanhang. Då blir man ledsen om man ser att utvecklingen går lite bakåt, säger han.
Ni som politiker har ju bestämt att maten bara får kosta 50 kronor. En liten ökning skulle kanske ge högre kvalitet, hur tänker ni där?
– Äldre ska kunna äta lunch till en rimlig kostnad, det är det viktigaste politiska målet. Men självklart är det värt att titta över det.
I Linköping är det Leanlinks kost- och restaurang som bland annat lagar till den kommunala äldreomsorgen. På några ställen finns så kallade tillagningskök och därifrån körs maten – som hålls varm – till vårdboenden, servicehusrestauranger och träffpunkter. Det rör sig om tusentals portioner varje dag.
Men att köpa den maten – som då åtminstone är lagad samma dag i Linköping – är inte möjligt att välja för Anna-Carin Gustafsson. Leanlink säljer nämligen inte till privata utförare, säger både Anna-Carin Gustafsson och Omsorgsförvaltningen.
Uppgiften förvånar Mikael Sanfridson.
– Just nu håller vi på med en genomsyn av äldreomsorgen. Vi tittar på om vi ställer rätt krav. Då är det också viktigt att alla frågor kommer upp på bordet, så detta ska jag undersöka.
Men allt handlar inte bara om pengar, säger han.
– Jag vet också att det finns privata restauranger i kommunen som levererar mat till omsorgen och att de klarar prisnivåerna med utmärkt kvalitet, och den jämförelsen måste också göras. Vi måste titta på helheten.