Få flyktingar söker sig till Linköping

Det är betydligt fler flyktingar som väljer att bosätta sig i Norrköping än i Linköping. Det innebär också att det är fler som tvingas till Linköping enligt bosättningslagen.

Foto:

LINKÖPING2017-12-07 07:30

Riksdagen beslutade år 2016 att samtliga Sveriges kommuner måste erbjuda bostad till ett visst antal nyanlända invandrare varje år. Det tvingade Linköpings kommun att skriva en strategi för hur detta ska gå till.

Bland annat anger strategin att barnfamiljer så långt det är möjligt ska bo med andrahandskontrakt i vanliga lägenheter – här finns uppgörelser med flera fastighetsägare i stan.

Den som kommer ensam måste däremot acceptera lägre standard och får dela rum.

Bland annat har Linköpings kommun tecknat avtal med Botrygg om att hyra 169 bostäder i de två torn som just nu byggs vid Linköping arena. Det rör sig om enrummare, möblerade och utrustade med två sängar.

Inför varje år får Sveriges kommuner en siffra som anger hur många nyanlända de måste ordna bostad åt. För Linköpings del handlar det om 331 personer under 2018. Det är betydligt fler än Norrköping som fått siffran 26. Orsaken till skillnaden är just att så många redan valt Norrköping frivilligt och detta tar länsstyrelsen i Östergötland hänsyn till – det är de som gör fördelningen.

Vid det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen i Linköping var detta ärende uppe till beslut – det handlade om den strategi kommunen har för att uppfylla bosättningslagen. Det ledde till debatt där framför allt Sverigedemokraten Jonas Andersson var kritisk.

– Vilka konsekvenser får det här för människor? Vi får bland annat undanträngningseffekter när vi kvoterar bort bostäder, det här är ett problem. Det finns andra grupper som också söker bostad och då måste vi behandla alla lika. I andra sammanhang är det otroligt viktigt att behandla alla lika, men det gäller inte i den här frågan. Jag vet om hur lagen ser ut, men det här kommer att bli ett problem för oss att ta hand om, sa Jonas Andersson.

Han fick svar av Elias Aguirre (S)

– Jag tycker att Sverigedemokraterna är lite väl snabba att måla upp stora hot. Jag menar att vi klarar det här därför att vi inte har suttit med armarna i kors, sa han.

Hans resonemang gick ut på att Linköpings kommun är väl förberedd just eftersom kommunen har involverat privata fastighetsägare.

– Man kan ägna sig åt att önska att vi inte hade stora migrantströmmar, men man måste ändå se att det är en realitet, sa han också.

Daniel Andersson (L) argumenterade för att Linköping bör ta sin del av ansvaret.

– Jag har tittat på det totala antalet och hittills för 2017 så är Linköping den kommun i Östergötland som tagit emot minst antal, satt i relation till befolkningsmängd. Vi har en stark arbetsmarknad och är därmed den kommun där det sannolikt är lättast att integreras. Vi har så goda förutsättningar men är fortfarande den kommun som tar emot minst andel nyanlända, sa Daniel Andersson.

Jonas Andersson fortsatte debatten:

– Menar ni att det är till gagn för Linköping att vi ska ta emot ytterligare 331 personer som vi ska fixa jobb till och platser i skolor och så vidare? Jag tycker att ni viftar bort det här alldeles för lätt, sa han.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) fick sista ordet med sitt svar:

– Ibland kan jag tycka, Jonas, att du lägger extremt mycket fokus på 331 personer av 158 000 Linköpingsbor. Jag ser att vi har behov att det kommer personer till Linköping som sen också väljer att bosätta sig här.

För innevarande år skulle Linköping ta emot 439 personer och hittills har det kommit 396.

Tjänstemännen på kommunledningsförvaltningen gör bedömningen att Linköping utan problem klarar av att hantera bosättningslagen – både 2017 och 2018.

Så många ska kommunerna ta emot

Ödeshög 0

Ydre 6

Kinda 23

Boxholm 6

Åtvidaberg 8

Finspång 12

Valdemarsvik 0

Linköping 331

Norrköping 26

Söderköping 42

Motala 36

Vadstena 17

Mjölby 71

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!