– Generellt sett beskylls vi sällan för dålig skyltning. Men det kan finnas sådana fall, säger affärs- och marknadsutvecklare Matts Skeppstedt till Corren.
Efter att Gunilla Almesåker fått sin åttonde bot för felaktig parkering har hon bestämt sig för att driva ärendet mot det kommunägda parkeringsbolaget Dukaten Parkering.
Dukaten har nu uppmanat Gunilla Almesåker att lämna in en skriftlig beskrivning av vad hon anser felaktigt.
– Vi behöver undersöka förhållandena på platsen och har bett henne lämna en skriftlig beskrivning. Det ber vi alla som kontaktar oss med sådana här ärenden, alla behandlas lika, säger Matts Skeppstedt.
I en intervju med Corren uttryckte Gunilla Almesåker upprördhet över böteslappen hon fick då hon i måndags parkerade på parkeringsplatsen Eddan, bland annat för att hon sedan inte kunde hitta överträdelsen hon anklagades för i någon trafikföreskrift.
Men för platsen ifråga finns inga trafikföreskrifter – eftersom det rör sig om en tomtmark, enligt Dukatens Matts Skeppstedt. Tomtmarken där Eddan ligger ägs av Stångåstaden och hyrs av Dukaten som använder den till att bedriva p-plats och ta betalt för detta.
För parkeringar på gator däremot, som ägs av kommunen, ska trafikföreskrifter upprättas.
Dukaten Parkering övervakar totalt 6 400 parkeringsplatser i Linköping. Bolagets kontrollanter skriver ut runt 15 000 böter varje år i form av kontrollavgift (på tomtmark) och parkeringsanmärkningar (på gatumark).
Majoriteten av böterna gäller felparkeringar på kommunens gatumark och där ansvarar kommunen för att skyltning och information är tydlig.
När det gäller p-ytor som Dukaten ansvarar för gäller kritiken sällan otydlig eller felaktig skyltning, enligt Matts Skeppstedt. Av de cirka 15 000 böter som utfärdas i Linköping bestrids mindre än en procent. Ofta handlar klagomålen då om handhavandefel från kontrollanten, som att felaktigt registreringsnummer angetts på böteslappen.
– I det här fallet (med Gunilla Almesåker, reds anm) får vi titta på hur det ser ut på platsen. Det kan vara så att skyltningen vid platsen juridiskt är korrekt, men att det GÅR att missuppfatta den. Då är det ju inte bra och i så fall ska vi åtgärda skyltningen på de grunderna, säger Matts Skeppstedt.