Sällsynt växt har etablerat sig – i centrala Linköping

En av Sveriges mest sällsynta växter har etablerat sig i trädgårdsföreningen i centrala Linköping. Ta chansen att se den – just nu blommar ärtvickern för fullt.

Adam Bergner framför det livskraftiga beståndet av ärtvicker i trädgårdsföreningen. "Det är udda att den växer så bra här", säger Adam.

Adam Bergner framför det livskraftiga beståndet av ärtvicker i trädgårdsföreningen. "Det är udda att den växer så bra här", säger Adam.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2024-06-13 19:00

– Det är udda att den har spridit sig hit och att den är så livskraftig. Ärtvicker gillar normalt inte så här mycket sol, jag hade förväntat mig att den skulle vara mer undertryckt, säger Adam Bergner på länsstyrelsen.

Nära Naturcentrum i trädgårdsföreningen finns flera stora plantor som växer frodigt, troligen har den spridit sig av egen kraft från en närliggande plantering för hotade arter.

undefined
Ärtvicker i blom. Humlor och bin dras till blommorna.

Växten i sig är kanske ingen skönhetsupplevelse, men inte desto mindre sällsynt. Ärtvicker är bara känd från ungefär 25 platser i hela Sverige, varav minst 14 finns i Östergötland. Utbredningsområdet i landet är begränsat till södra Svealand och norra Götaland. 

Den är uppsatt som "starkt hotad" på den svenska rödlistan och har en negativ trend. Skogsavverkning och bete från hjort och vildsvin är två av de viktigaste faktorerna till tillbakagången. 

– Dessutom är den väldigt kräsen i sina levnadsvanor. Den trivs normalt sett bara i varma sluttningar i ädellövsskogar och det måste vara precis lagom med sol. Det enklaste sättet att se växten är att ta sig hit till trädgårdsföreningen, säger Adam Bergner.

Varför trivs ärtvicker så bra i Östergötland?

– Eklandskapet söder om Linköping har många gynnsamma miljöer med ek och hassel. Men även här i Trädgårdsföreningen skulle den säkert kunna trivas bra om den spred sig ytterligare.

Känner man extra ansvar som östgöte?
– Absolut, vi bevakar alla kända växtplatser, säger Adam Bergner. 

undefined
Adam Bergner från länsstyrelsen har dragit igång ett projekt där han åker runt i Östergötland och letar efter ärtvicker.

Han har själv dragit igång ett projekt där han försöker återfinna ärtvicker på platser i Östergötland där den inte setts på länge. I Hulebo naturreservat utanför Björkfors fick han en trevlig överraskning för några dagar sedan då han hittade flera plantor. Ärtvicker har inte setts i Hulebo på 25 år.

– Jag hade inga stora förväntningar, men efter tre timmars letande hittade jag den. En jättekul upptäckt, området kring Björkfors är lite av en hot spot i länet, säger Adam Bergner.

Varför är det så viktigt att just ärtvicker ska räddas?

– Hoten är i mångt och mycket orsakade av oss människor – vi har ett ansvar att bevara arten. En annan viktig funktion är att blommande ärtvicker är mycket populär bland bin och humlor. Växten är ett litet ekosystem i sig.

Ärtvicker är fridlyst, vilket bland annat innebär att man inte får ta frön, gräva upp plantan eller förstöra den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!