Experterna sågar vargryktet

På sociala medier sprids uppgifter om att inte mindre än tre vargar har varit synliga mellan Linghem och Vårdsberg. Men enligt länsstyrelsens rovdjursspårare är det osannolikt att så många vargar skulle vara synliga samtidigt.

Så här ser en varg ut på nära håll. I trakten av Ljungsbro har en varg befunnit sig sedan oktober förra året.

Så här ser en varg ut på nära håll. I trakten av Ljungsbro har en varg befunnit sig sedan oktober förra året.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Linköping2017-01-24 13:00

Efter lördagens vargobservation i Ljungsbro – som filmades från ett fönster – verkar det råda vargfeber i Östergötland.

På måndagskvällen kom uppgifter om att hela tre vargar skulle ha varit synliga samtidigt i ett område mellan Linghem och Vårdsberg, öster om Linköping. En person hävdade rentav att vargarna skulle ha följt efter två ryttare. Vi kontaktade Johan Falck, rovdjursspårare på länsstyrelsen. Han hade inte fått in några rapporter om vargar skulle ha varit synliga i det aktuella området.

– Det låter osannolikt att tre vargar skulle ha hunnit bilda en flock som rör sig i det området.

Att djuret som i lördags filmades i Ljungsbro verkligen är en varg råder det dock enligt Johan Falck ingen tvekan om. Han har själv vid två tillfällen spårat vargen och har kunnat dra en del slutsatser om dess beteende.

– Det går inte att se någon skillnad på spår som kommer från hundar och spår som kommer från vargar. Vargen har ingen typisk spårstämpel. Men genom att följa spåren i några kilometer kan man se hur djuret beter sig.

Vargar tenderar att vara tämligen målmedvetna när de ger sig ut på vandring. Hundar däremot kan irra runt i samma område.

De första rapporterna om att en varg rör sig i Ljungsbrotrakten kom redan i oktober. Den andra rapporten kom strax efter nyår. Johan Falck kunde den 6 januari se att vargen hade rört sig fram till Fornåsakorset. Men där verkar vargen ha tvekat och vänt om.

– Vargen har rört sig utefter vägen, men den har varit för rädd för att ta sig över vägen mellan Linköping och Motala. Den har stannat i området och det ska bli intressant att se var den tar vägen. Jag tror att den är kvar i området.

Johan Falck säger att det troligen rör sig om en ung varghane som har vandrat söderut från de vargrika trakterna i Dalarna eller Värmland.

– Den är förmodligen på jakt efter ett revir.

Möjligheterna för en ung varghane att hitta en hona att para sig med så långt söderut är dock inte så stor. Honvargar brukar nämligen inte att röra sig lika långt från det ursprungliga reviret.

Finns det anledning att känna någon rädsla för vargen?

– Nej, det tycker jag inte. Men som alltid när det gäller vilda djur gäller det att använda sunt förnuft. Man ska inte provocera fram en situation med en varg utan nöja sig med att stanna upp och titta. Om man är lagd åt det hållet ska man passa på att njuta, säger Johan Falck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om