LOU gör det dyrare och krångligare för kommunala bostadsbolag att bygga bostäder, det slår branschorganisationen Sveriges Allmännytta fast i en debattartikel på Dagens Samhälle. En av författarna är Linköpingsbolaget Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tillika ordförande i organisationens byggherreråd.
I ett pressmeddelande konstaterar Fredrik Törnqvist att LOU innebär cirka tio procent dyrare kostnader för Stångåstaden vilket motsvarar ungefär 100 miljoner kronor varje år. En vilja är att allmännytan ska undantas från LOU.
– Den ändringen kommer inte att ske på tio–15 år i alla fall, det vågar jag att slå vad om. Alla verksamheter som är offentligt ägda till mer än 50 procent omfattas av den här lagen för att de oftast har en ställning på marknaden som gör att de är starka, ibland monopolister. Om de här fastighetsbolagen får anställa vilka byggbolag de vill utan offentlig insyn blir det lätt korruption och jäv, säger Magnus Josephson, expert och konsult med fokus på LOU.
– Jag har jobbat med LOU sedan den kom 1994, bland annat direkt under regeringen i den myndighet som hanterar lagen, så jag vet hur problematiskt det kan vara när det gäller lagändringar. Det här är dessutom en EU-lagstiftning.
Experten ser istället andra möjliga alternativ för allmännyttan.
– Jag skulle rekommendera bolagen att ingå fler samverkansavtal. Det innebär att man upphandlar och tar in leverantören tidigare i diskussionen, när man har en idé. Då har man mycket större möjligheter att förhandla och bearbeta förslagen. I dag är ett vanligt missförstånd att man måste ha ett projekt specificerat ner till mutter- och skruvnivå innan man går ut på marknaden.
Ett annat alternativ är att ändra ägandeskapet.
– Om man tar in ett privat ägande till minst 50 procent så kommer man undan LOU. Jag tror att det finns många privata aktörer som är villiga att köpa in sig i kommunala fastighetsbolag, säger Magnus Josephson.
Så du ser inga som helst problem med LOU?
– Det handlar mer om hur man tacklar lagen som beställare. En upphandling blir aldrig bättre än de människor som genomför den.
– Jag själv har ett mycket gott intryck av kommunala fastighetsbolag men lite nytänkande vad gäller hur avtalen ska se ut kan vara en snabbare väg framåt. Utgå från målet i upphandlingen och välj den leverantör som visar störst sannolikhet att lyckas.