Medelpriset på el har aldrig tidigare varit så högt under sommarmånaderna, rapporterade vi om i augusti. Torkan och pandemin lyftes fram som tänkbara förklaringar. I början av oktober nådde elpriset nya rekordnivåer i södra Sverige som en följd av skenande gaspriser i Europa – och i vinter väntas fortsatt höga prisnivåer. Vi har pratat med en expert för att få tips om hur man kan minska sin elförbrukning.
– I största allmänhet kan man tänka på att stänga av alla elapparater när man inte använder dem, som tv och dator. När man lämnar ett rum kan man också släcka lampan, även om de allra flesta lampor nu är väldigt energisnåla, säger Linnéa Gunnarsson-Knutsson, energirådgivare på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping.
Ett modernt hem har ofta många hushållsapparater som drar ström. När det är dags att köpa nya kan man ta hjälp av energimärkningen för att hitta energisnåla alternativ. I vardagen kan man tänka på att fylla exempelvis tvätt- och diskmaskinerna helt innan man kör dem.
– Lufttorka hellre tvätten än att torktumla den och frosta gärna av frysen. När det är mycket is måste frysens motor jobba mer.
Finns det någon dold energibov hemma som många inte tänker på?
– Egentligen inte, men en elektrisk handdukstork är ju en sån sak som man ofta inte tänker på. Så om man stänger av den när den inte behövs kan man spara el.
I badrummet kanske det även finns elektrisk golvvärme. Trots att den märks på elräkningen kanske man inte vill stänga av den helt.
– Det kanske går att sänka temperaturen på golvvärmen lite.
Det är annars ett återkommande råd, att stänga av eller sänka effekten på elektriska saker som inte behövs. Detsamma gäller uppvärmningen.
– Man kan försöka sänka inomhustemperaturen. Man ska ju ändå kunna ha en behaglig inomhustemperatur, men kan tänka på att inte ha varmare än nödvändigt. En grad lägre inomhustemperatur kan sänka energiförbrukningen med ungefär fem procent.
– Det kan även vara bra att se över tätningar och isolering så att värmen inte läcker ut. Kanske tilläggsisolera om det behövs och se till att det inte drar längs dörrar och fönster. Om något rum inte används så kan man sänka temperaturen och stänga dörren dit, så att värmen inte läcker ut.
För den som ändå behöver vädra är rådet enkelt:
– Vädra så kort tid som möjligt.