Experten om hackerhotet: "Betala inte – polisanmäl!"

Att lantbruket kan drabbas av it-attacker blev alla medvetna om när 800 Coop-butiker tvingades stänga under flera dagar. "It-brottslighet är större än narkotikahandel."

Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland, anser att ansvar för it-säkerheten inom lantbruksbranschen inte kan ligga på enstaka lantbrukare utan måste lyftas högre upp.

Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland, anser att ansvar för it-säkerheten inom lantbruksbranschen inte kan ligga på enstaka lantbrukare utan måste lyftas högre upp.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-09-05 12:00

Det säger Simon Binder som jobbar med it-säkerhetsfrågor på Telia.

– Många företag runt om världen och i Sverige drabbas av it-attacker och blir utpressade, men alla anmäler inte det eftersom det är skämmigt att erkänna och företagen är rädda för att en anmälan kan leda till aktieras. It-attacker kan drabba lantbrukare som alla andra. Vårt råd är: betala inte utpressningssumma och polisanmäl, säger Simon Binder. 

Han är en av dem som deltar i diskussionen när rapporten "Säker digitalisering för lantbruk" presenteras på Vreta Kluster utanför Linköping, en mötesplats för gröna näringar.

Det är inte många som förknippar it-attackerna med lantbruket och det är inget som just nu förekommer så ofta, men i takt med allt snabbare digitalisering kommer säkerhetsfrågor att bli alltmer aktuella. Och lantbruket är en högteknologisk bransch. Enligt rapporten fanns det självkörande traktorer tio år före Tesla och Googles självkörande bilar. 

Syftet med rapporten är bland annat att göra lantbrukare, men också alla andra, medvetna om det faktum att alla kan råka ut för hackers. 

– En enskild lantbrukare behöver inte alls vara mål för en it-attack. Men om man använder tjänster från några större leverantörer, som kan vara målet, drabbas många fler. Coop var inte målet i den uppmärksammade attacken, men drabbades ändå hårt, säger Binder.

Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland var också på plats. Under diskussionen axlade hon två roller, som ordförande och som grisuppfödare.

– Vår uppfödning av 6 000 grisar är digitaliserad så som mycket annat på gården. Som bonde ser jag en enorm sårbarhet när det gäller elförsörjning. Utan el stannar allting. När det gäller it-säkerhet kan ansvaret inte skjutas över på enskilda lantbrukare eller organisationer. Frågan måste flyttas upp på en högre nivå. Lantbrukare har inga it-avdelningar och livsmedelsindustrin är viktig för hela landet och för allas överlevnad, säger Jeanette Blackert.

I rapporten redogörs för vilken typ av digital teknik som finns inom lantbruksbranschen i dag, vad som är på gång och vilka hot som finns. Nu planeras en utbildningsinsats inom branschen, med början i oktober. Rapporten gjordes i ett samarbete mellan Linköpings Science park och Linköpings universitet.

Karta: Vreta Kluster AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!