"Ny badsjö på Tinnis måste ha reningsverk som en stad"

Alla har åsikter om Tinnis vara eller icke vara, men ingen pratar om fakta kring en ny badsjö. Det säger Håkan Gillberg, ansvarig för teknisk drift på Tinnerbäcksbadet.

För att rena vattnet i badsjön används klor, men för att vattenskvalitet ska bli godkänd av Miljökontoret enligt de nya lagarna måste man använda tre gånger större volymer än hittills.

För att rena vattnet i badsjön används klor, men för att vattenskvalitet ska bli godkänd av Miljökontoret enligt de nya lagarna måste man använda tre gånger större volymer än hittills.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-07-30 06:45

Håkan Gillberg har haft sitt jobb i 21 år och till Linköping kom han från Finspångs Siemens där han ansvarade för hanteringen av industriellt vatten. 

Han följer noggrant debatten om Tinnis i Linköping. Gillberg förstår att många vill behålla badsjön som den var tidigare, men han saknar att sakkunniga presenterar fakta för Linköpingsborna och vad detta skulle innebära. Då kan Linköpingsborna ta ställning om de verkligen vill ha en så stor badsjö, menar han.

– Det har kommit nya miljölagar som självklart måste respekteras. För att vi ska ha vatten av den kvalitet som nu krävs måste vi ha ett reningsverk av storlek som motsvarar Motala kommuns vattenreningsverk för 50 000 invånare. Dessutom kommer det här reningsverket att stå still i nio månader eftersom Tinnis bara är öppet tre månader.

För att rena vattnet i badsjön används klor, men för att vattenkvaliteten ska bli godkänd av miljökontoret enligt de nya lagarna måste man använda tre gånger större volymer än hittills. Och då kommer en ny fråga som Linköpingsbor måste ta ställning till, menar Gillberg.

– Är det rimligt att det varje vecka kommer två-tre stora tankbilar med gigantiska mängder av klor och står parkerade på Emriks gata medan de tankar av. Klor är gift och på Emriks gata finns det flerfamiljshus, fotgängare och lite längre bort finns det en hälsomottagning och en skola.

Att ta hand om "spolvatten", det vill säga vatten som är klorerat men överflödigt och måste släppas ut från badsjön är ytterligare en utmaning, enligt Gillberg, som däremot inte vill fördjupa sig i det.

– Vi kan inte fortsätta driva rening av vatten som förut och släppa detta vatten i Stångån, det krävs en ny plan vad som ska göras i stället och nya insatser för att ordna det.

Och nej, Håkan Gillberg vill inte ha park i stället för en badsjö. Varje av de tre förslagen på nya Tinnis innebär också vatten och han menar att man kan ha en ny badsjö, men den måste göras hanterbar och möjligt att driva. 

– Det betyder att badsjön kan ha en yta som två till tre 50-meterssimbassänger. Om man ta det första förslaget där det finns en badsjö och skapar öar i den, som består av saker och aktiviteter som kan locka ungdomar. Badsjön måste också utvecklas och det måste finnas något för alla, för dagens ungdomar duger inte en pöl utan ett attraktivt innehåll.

Politikerna lovar lyssna på väljarna och alla verkar vilja ha badsjön kvar. Hur ska man göra?

– Politikerna måste lyssna på sakkunniga.

Vi har pratat med Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen. I höst kommer kommunen att fatta beslut om Tinnerbäcksbadets framtid.

– Jag kan inte alla detaljer i de tre förslagen men vi lyssnar på sakkunniga. Vi har bildat en beredningsgrupp vars uppgift är att gå igenom varje förslag. Vi har varit tydliga med att vi jobbar seriöst, det handlar om ett beslut som ska betyda mycket för hela Linköpings framtid.

Är all information i de olika förslagen tillgänglig för alla Linköpingsbor?

– Min bedömning är att det finns bra information på kommunens hemsida. Alla vill bevara badsjön, det vill jag också. Ingen politiker vill ta bort den. Men vi måste också belysa om de höga kvalitetskrav som nu finns. Och det gör vi.

Niklas Borg får många mejl och samtal från engagerade Linköpingsborna som framför sina åsikter om Tinnis.

– Jag önskar i alla fall att det ska vara mer tillgängligt för alla.

Tre förslag om Tinnis

1: Park med större badanläggning. Här finns 50-metersbassängen, barnbassäng, en grund lekbassäng och en sjöliknande konstruktion men betydligt mindre än tidigare badsjö. Det dyraste förslaget.

2: Större parkområde. Här läggs tonvikten på park, men med möjlighet till bad i 50-metersbassängen, barn-och lekbassängen. Det billigaste förslaget.

3: Parkområde med badlandskap, utöver 50-meterbassäng och barn-och lekpool så byggs ett badlandskap med öar, rutschkana. Kostnaden mellan förslag 2 och 1.

Karta: Tinnis
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!