Experten: prova att skilj er när ni är som lyckligast

Runt jul inser många att de vill bryta sig loss från sina äktenskap. Kanske är du en av dem, men du vet inte om du klarar dig ekonomiskt på egen hand? Då har Linköpingsbördiga Mia Ingelström, ekonomi-PT, tipsen du behöver.

Mia Ingelström har flera skilsmässotips. Bland annat att sätta sig in i begreppet "enskild egendom". Har ni äktenskapsförord som gör egendom till enskild? Finns tillgångar som är enskild egendom genom gåva eller testamente?

Mia Ingelström har flera skilsmässotips. Bland annat att sätta sig in i begreppet "enskild egendom". Har ni äktenskapsförord som gör egendom till enskild? Finns tillgångar som är enskild egendom genom gåva eller testamente?

Foto: Stefan Tell

Linköping2022-01-06 20:00

– Bäst är att planera sin skilsmässa redan när man är lyckligt gift, det har man allt att vinna på. Skilj er på pappret över ett glas vin en fredagskväll och kolla på hur det livet skulle se ut för er båda, tipsar Mia Ingelström, egenföretagande ekonomi-PT sedan ungefär fem år tillbaka.

Om man inte planerat för en skilsmässa och plötsligt inser att man vill skilja sig, men inte vet om man har råd, då? Betyder det att det är kört? Nej, framhäver Mia. Men det kan bli knepigare.

– Jag vet att man ibland vaknar upp och inser att man hamnat i ett läge som man inte planerat för. Då får man göra det bästa av situationen, räkna på olika möjligheter och utgå från det som kommer fram. Det första man ska göra är att inte bara känna eller tro att man inte har råd, utan man måste ta reda på fakta.

Att sätta sig in i sin ekonomi må låta enkelt, men kan vara desto svårare. Det vet Mia. Därför vill hon bena ut det:

– Ta reda på vad ni har för tillgångar i din familj, om du vill skilja dig och inte har kontroll över ekonomin sedan tidigare. De flesta saker är ju giftorättsgods om man är gift, men det är väldigt ofta som den ena inte vet vad den andra tjänar, sparar eller har för tillgångar. Att sätta sig in i det och ta reda på fakta är viktigt.

Vad får ni in, vad kostar hushållet, var lägger ni sparpengarna, vad har ni för tillgångar och vad har ni för skulder? Det är det första steget för att ta reda på hur en skilsmässa skulle kunna te sig, hävdar Mia.

– Sätt därefter upp en plan och gör en budget för ett liv som skild. Hur skulle ditt liv se ut? Har du möjlighet att köpa en bostad, har du möjlighet att hyra något, vad får du ut om ni säljer ett gemensamt hus som gifta, står du i bostadskö om du ska hyra?

undefined
Ta kontroll över din ekonomi innan skilsmässan är ett faktum, tipsar Mia Ingelström, egenföretagande ekonomi-PT.

Om man inser att en skilsmässa knappt är genomförbar, vad är då nästa steg?

– Om man kommer fram till att det blir svårt, då har man två val. Antingen kapitulerar man och ids inte ens försöka, eller så inser man att "ja, det går inte nu, men jag ska förbereda mig för att det ska kunna bli så sedan". Men allt beror så klart på hur bråttom det är, om det är en våldsam relation eller inte, till exempel. Om det är mindre bråttom, då kan man ju planera under år, om det så krävs.

Men det bästa, framhäver Mia, är som sagt att tänka och planera för en skilsmässa även när saker och ting är bra, redan från början.

– Då blir allt ganska tydligt. Enbart det faktum att du och din partner börjar prata pengar och samarbeta kring ekonomin kan lösa andra knutar. Det blir jobbigare att inse eventuella problem när det väl är skarpt läge. Därför är det så viktigt att prata om ekonomihälsa och att ta kontroll över sin ekonomi, så tidigt som man bara kan.

Det är enligt Mia viktigt även om man inte vill skilja sig.

– Att vilja skilja sig är inte den enda anledningen till att skaffa sig kontroll över ekonomin – det är viktigt även för att veta vad som händer om någon av er blir sjuk, arbetslös eller i värsta fall går bort. Oavsett situation så är ni mycket tryggare om båda två har tillgång till de pengar som behövs för att kunna dra runt livet samt vet vad livet kostar och hur ni betalar räkningar, säger Mia.                                                                      

7 av Mias skilsmässotips:

Ta kontroll över utgifter och inkomster.

Tillgångar. Börja spara om du inte redan gör det. Vem äger era tillgångar, till exempel bostaden?

Lån. Står du som låntagare?

Avtal. Skrivna avtal är tryggare än muntliga.

Enskild egendom. Har ni äktenskapsförord som gör egendom till enskild?

Pension. Eventuellt privat pensionssparande ingår i bodelning om ni är gifta, men det gör även viss i vissa fall gäller det även tjänstepensionen.

Ta professionell hjälp med bodelning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!