"Exceptionell situation med tre indragna hållplatser"

Den indragna busslinjen på Järdalavägen fortsätter väcka kritik bland de boende. "Det är väldigt jobbigt för många", säger Christina Gustafsson, en av de boende på Järdalavägen.

Den indragna busslinjen på Järdalavägen väcker stark kritik från boende i Riksbyggens sexvåningshus utmed Järdalavägen. Här är en del av dem samlade.

Den indragna busslinjen på Järdalavägen väcker stark kritik från boende i Riksbyggens sexvåningshus utmed Järdalavägen. Här är en del av dem samlade.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Linköping2020-08-14 06:00

Den 15 juni ändrade Östgötatrafiken tidtabellerna för stadsbussarna. Ändringen medförde också att vissa hållplatser lades ner. På Järdalavägen drogs tre hållplatser in. Detta väckte stark kritik från boende i Riksbyggens sexvåningshus utmed Järdalavägen. Det bor 200 personer i husen. Cirka 80-100 av dessa är gamla och går med rullatorer. I samband med ändringen hänvisades de till andra hållplatser dit det är lång väg att gå.

Bostadsrättsföreningen Linköpingshus 22 reagerade starkt på ändringen. En av medlemmarna är Bertil Weidefelt. Han går med rullator. Den indragna busslinjen gör honom upprörd.

– För det första är det väldigt lång väg att gå för oss. När man väl kommer fram till hållplatsen kan det stå tre till fyra personer före som har rullatorer. Det går högst att ha två personer med rullator på bussen. Chauffören säger åt en att man får vänta på nästa buss, säger Bertil Weidefelt.

Bostadsrättsföreningen har haft kontakt med Östgötatrafiken ända sedan beslutet fattades. Christina Gustafsson är en av dem.

– Östgötatrafiken har vi mycket och ständig kontakt med. Redan från början talade vi om att det var fel. Vi samlade in namnlistor som vi lämnade till dem, säger hon.

Region Östergötland har huvudansvaret för beslutet.

– Kommunen har inget beslutande över hållplatser. Men vi ska heller inte skylla ifrån oss och säga att det är regionens fel. Vi måste ta ansvar för våra invånare, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun.

Muharrem Demirok har engagerat sig i frågan. Under våren hade han ett möte tillsammans med de boende där de beskrev situationen.

– Det är en exceptionell situation att tre hållplatser på raken har dragits in. Jag har varit i kontakt med Region Östergötland och pratat med regionrådet. Jag har lyft fram kommunens syn på det här och min personliga uppfattning. Då fick jag löfte om att man skulle ta tag i den här frågan, säger han.

Enligt Muharrem Demirok är ett av förslagen att införa servicelinjer. Servicebussarna är speciella bussar med högre servicegrad. De har samma taxa som en buss. Tanken är att servicebussarna skulle kunna trafikera de indragna hållplatserna. Beslut om det kommer dock fattas efter sommaren.

De ändrade busslinjerna har fungerat olika bra i Linköpings kommun, enligt Muharrem Demirok.

– De flesta har fått det bättre. Men de som har fått det sämre har fått det mycket sämre. Östgötatrafikens huvudfokus har varit att rikta kollektivtrafiken åt de som arbetspendlar. Det har sina fördelar, men nackdelarna som vi ser här är ganska stora, säger han.

Hur har sommaren med indragen busslinje varit?

– Den har varit väldigt jobbig för många. Omständigheterna har varit lite annorlunda den här sommaren. Covid-19 har lett till att vi inte ska åka buss, säger Christina Gustafsson.

I samband med pandemin kontaktade Svenska kyrkan föreningen. De frågade om de skulle hjälpa hyresgästerna att handla mat.

– De har varit till stor hjälp den här sommaren, säger Christina Gustafsson.

Den 1 september kommer uppdraget att lämnas över till Linköpings kommun.

Bostadsrättsföreningen hoppas att Östgötatrafiken tar till sig kritiken.

– Förr eller senare kommer vi hamna i normalt läge. Folk kommer vilja åka in till stan, säger Ingvar Karlsson, föreningens ordförande.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, menar att de inte kan ta hänsyn till enskilda fall.

– Om vi gör det spiller vi för mycket tid. Vi måste se till helheten annars förlorar vi fokus på effektiviseringen. Det nya linjenätet utökar tätortstrafiken med 28 procent. Det bygger på att vi har plockat bort vissa hållplatser, rätat ut linjer och inte kör in i alla bostadsområden. Vi förstår deras tankar och argument, men kan inte tillgodose allas behov, säger han.

Enligt Mattias Näsström har servicelinjer generellt låga intäkter.

– Servicelinjerna har av historik lågt resande. VI hade en servicelinje förut som hette linje 25 och gick över hela stan. Den åkte från södra Linköping till norra Linköping. Men det var ingen som åkte hela den sträckan, säger han.

Har ni fått bemöta liknande kritik på andra ställen i Linköping?

– Vi får synpunkter hela tiden. En del tycker inte att den nya linjedragningen i Malmslätt är bra, säger Mattias Näsström.

Östgötatrafiken

Ansvarar för Östergötlands kollektivtrafik.
Kostnaderna täcks till 40 procent av biljettintäkter, resten finansieras av skattebetalarna.
Varje år gör Östgötatrafikens kunder cirka 31,5 miljoner resor.

2 100 hållplatser trafikeras under en och samma dag.

Sammanlagt rör det sig om 160 linjer i Östergötlands 13 kommuner.

Källa: Östgötatrafiken 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!