Eventet lockade hundratals sakletare

Över 500 nyfikna sakletare samlades på Konsert & Kongress. Det när geocaching-eventet Mega Sweden arrangerades på lördagen.

Göran Hiller, Björn Nyman och Catrine Furukvist försöker lösa ett bokstavspussel.

Göran Hiller, Björn Nyman och Catrine Furukvist försöker lösa ett bokstavspussel.

Foto: Simon Billemar

Linköping2022-06-05 13:58

Vad geocaching är?

Det är en slags högteknologisk GPS-skattjakt. Deltagare gömmer saker, så kallade "cacher" –  koordinater och ledtrådar läggs upp på internet – andra deltagare letar.

En cache kan vara allt från en liten låda med saker, till pussel eller tankeutmaningar.

Fenomenet härstammar från USA men är idag populärt över hela världen. Inte minst i Sverige. Bara i Linköping finns ett tusental cacher gömda.

undefined
Här försöker besökare lösa ett slags sudoku och ett annat spel som kallas kalkuldoku. När man klarar spelen får man ut en kod som kan loggas.

Eftersom Östergötland är tätt på entusiaster var Linköping en lämplig stad för årets event.

– Det här är ett tillfälle att träffas, umgås med varandra och dela upplevelser, säger Linköpingsbon Joakim Tosteberg, volontär för Mega Sweden.

Förutom att träffa likasinnade hålls föreläsningar och workshops. Dessutom har 75 nya cacher och flera exklusiva lab-cacher (ofta en klurig uppgift med teknologiska inslag) placerats ut på området och runt om i Linköping.

undefined
Eventet får många internationella besökare. Här försöker några få ut en cache-kod genom att spela på ett fruktpiano.
undefined
Göran Hiller, Björn Nyman och Catrine Furukvist försöker lösa ett bokstavspussel.

I parken utanför Konsert & Kongress, vid en höljd låda fylld med bollar med bokstäver, står vännerna Cathrine Furukvist, Göran Hiller och Björn Nyman, från Stockholm.

Gänget har hållit på med geocaching sedan 00-talet. Tillsammans har de hittat tiotusentals cacher.

Vad är det roligaste ni har hittat?

– När jag var i Spanien hittade jag – gömt inuti ett hål i en mur som omgärdade ett stort lyxigt hus – en kubikmeter stor kista med dödade travel bugs (en metallbricka, eller "resekryp", vars liv går att följa med hjälp av koordinater, reds. anm.), säger Björn Nyman.

undefined
Linköpingsborna Kjell Enblom, Ewa Wiman, Fredrik Löfgren, Joakim Tosteberg och Eje Svensson är geocache-entusiaster. Den här helgen jobbar de som volontärer på Mega Sweden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!