Örnens solskenshistoria: "En otroligt populär fågel"

Länge hotad och i det närmaste försvunnen från Sverige. Nu kan man se den mäktiga havsörnen lite varstans – bland annat strax utanför Linköping och vid Tåkern. "En otroligt populär fågel", säger Sofie Hellman från Naturum Tåkern.

Havsörn äter både fisk och andra fåglar. Nu på vintern gillar den att sitta vid iskanten och invänta rätt tillfälle att jaga.

Havsörn äter både fisk och andra fåglar. Nu på vintern gillar den att sitta vid iskanten och invänta rätt tillfälle att jaga.

Foto: Joakim Serrander

Linköping2024-02-18 09:00

Europas största örn var riktigt illa ute på 60- och 70-talet men har gjort en sensationell comeback. Miljögifter var nära att knäcka det svenska beståndet helt, men tack vare att gifterna förbjöds och att det fanns eldsjälar som byggde bon, stödutfodrade och ringmärkte kunde havsörnen sakta men säkert återhämta sig.

Nu räknar Naturskyddsföreningen med att det finns fler än 2 500 örnar i Sverige. Cirka 1 000 par häckar. Tåkerns fältstation räknar med att det finns tre till fem par runt sjön, men på vintern är de många fler som samlas på sjöns is – gärna nära öppet vatten.

– Det är en riktig framgångssaga för naturvården, säger Sofie Hellman.

Från att ha varit extremt sällsynt är havsörnen nu en vanlig syn både ute i skärgården och i många östgötska insjöar. Nu på vintern är det som allra bäst att spana, örnarna gillar att sitta på isen bredvid en vak och spana efter både fisk och fågel. I Nybro vid Svartåmynningens naturreservat har det i vinter noterats så många som 16 havsörnar på en och samma gång. 

Även vid Stångåmynningen kan man med lite tur se många örnar.

Tåkern har som mest haft fem örnar setts samtidigt i vinter.

– Vi hade örnens dag i helgen som gick och det kom massor med folk. Tyvärr var örnarna på lite för långt håll, men kommer det mildväder och isen går upp kan det nog fyllas på, säger Sofie Hellman.

Är det många som kommer till Naturum och frågar efter havsörn?

– Absolut. Var man kan se havsörn och tranor är de två vanligaste frågorna vi får. Om det finns en supersällsynt art precis utanför fönstret bryr sig folk inte om det. De vill se örnar och tranor. 

Matar ni örnarna?

– Tyvärr inte. Det hade varit kul att testa men vi tror att det finns så mycket färsk lättillgänglig mat att det inte skulle vara så intressant för dom. Men just den här vintern hade det nog gett bra resultat, säger Sofie Hellman.

Havsörnens stora ökning har faktiskt lett till problem för andra arter. Den extremt sällsynta fjällgåsen har fått ungar uppätna och fiskgjusen har fått konkurrens om sina boplatser. Det börjar också bli brist på rejäla tallar som örnarna kan bygga sina bon i – bon som väger flera hundra kilo. 

– Dessutom har örnarna hittat en ny föda – storskarvar. Det lär troligen spä på populationsutvecklingen, säger Sofie Hellman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!