Corren skrev 2011 om pizzabagaren som skapat, vad han själv kallar, en hälsopizza. Ingredienserna har experimenterats fram i pizzerian Adriatic. Ägaren, ZlatcoMitic, hade fått beskedet att han hade diabetes och bestämde sig för att göra en pizza utifrån läkarens kostråd. Men nu säger kommunen att han måste döpa om pizzan eller noga redovisa varför den är hälsosam, enligt EU:s krav om livsmedelsinformation.
– Det är ju löjligt. Men reglerna måste vi följa. Vi vill behålla namnet och många frågar efter pizzan så vi har skickat ingredienserna på analys nu. Tyvärr kostar det en del pengar, säger han.
Ingredienserna har skickats till Alcontrols laboratorium och det kommer kosta tusenlappar att få dom analyserade. Kommunens miljökontor säger att de måste följa EU:s förordningar oavsett situation. Om du ska sälja en pizza och gör påståenden om näringsinnehållet så måste du också ha belägg för det. Det är också en fråga om konkurrens. Säger du att din pizza är bättre för hälsan än andras så är kravet absolut relevant, säger Renate Gullberg som är miljöskyddsinspektör åt Linköpings kommun.
– Det är inte en allvarlig avvikelse. På menyn heter pizzan vegetarisk dinkelpizza, det är helt ok. Men dom har andra skyltar och reklam som kallar den för hälsopizza och då måste de styrka påståendet att pizzan är hälsosam för att uppnå lagkravet. Vi anser det rimligt att följa EU:s förordning i den här verksamheten, säger hon.
För ZlatcoMitic känns utgiften onödig. Samtidigt är det många kunder som frågar om pizzans näringsvärden och hur mycket kolesterol det är i den. Efter analysen kommer de kunna ge bättre svar till sina gäster, säger han.
– Jag funderade på att bara döpa om den. Men det är lika bra att göra analysen. Då vet jag själv hur nyttig den är. Dessutom känns det som att pizzerian går framåt och utvecklas.