EU-kommissionen godkände 2020 att Sverige undantog biogas från energi- och koldioxidskatt. Argumentet var att biogas har upp till 95 mindre koldioxidutsläpp än de fossila alternativen.
Men nyligen ogiltigförklarades skattebefrielsen av EU-domstolen. Om domen slår igenom och hela kostnaden hamnar vid pumpen skulle det innebära en prishöjning på 20 procent – eller en tusenlapp per tank för en lastbil.
– Det vore väldigt olyckligt, inte minst för åkerierna som satsat på biogasbilar. Att ha samma koldioxidskatt på biogas som på fossilgas är helt ologiskt men i nuläget är det bästa vi kan göra att fokusera på lösningar, säger Anna Lövsén, vd på Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas och en av dem som undertecknat ett upprop till regeringen.
Även om domen skulle överklagas tar en sådan process tid. Därför vill man att regeringen snabbt kompenserar skattehöjningen genom att höja produktionsstödet, ett stöd som idag ligger på 30 öre per kWh.
– Fördelen med skattebefrielsen var att den beslutades gälla i tio år. Ett höjt produktionsstöd kan fungera, men då måste det också vara tryggt och långsiktigt, säger Lövsén.
Tekniska verken planerar en utbyggnad av biogasanläggningen i Linköping för drygt 200 miljoner kronor. Kan domen stoppa utbyggnaden?
– Nej, vi är en långsiktig aktör. Det finns en stor efterfrågan och enighet i alla led om att produktionen bör öka. Men vi kommer att jobba stenhårt för att få rimliga villkor som gäller långsiktigt.