För det blir festligt värre när staketet ska invigas för andra gången på 50 år. Räcket har transporterats till Sala och installerats vid Aguélimuseet där det invigs på Ivan Aguélis födelsedag.
Lennart H Lindberg fick beställningen på räcket 1967. I en artikel från Sala Allehanda från invigningsdagen i Linköping kan vi läsa att konstnären hade både moderna och historiska inspirationskällor till de svetsade järnräckena. Blodbadet i Linköping år 1600 finns med, liksom stadens teaterverksamhet.
– Jag kommer ihåg när pappa gjorde det, säger Colbjörn Lindberg, konstnärens son, som började leta efter räcket inför en samlingsutställning till 100-årsminnet av pappas födelsedag.
– Vi bodde i en gammal skola, där jag förresten bor nu med min fru, men pappa använde en smidesverkstad nere i stan.
Vid Kungsgatan i Linköping fick räcket stå och pryda postingången fram till 1985. Då ställdes det undan.
– Posten ville inte ha det 1985, när de byggde om, berättade byggnadsantikvarien Johan Högquist i Gamla Linköping.
– Det fanns en tanke att skrota räcket då, men det ville vi inte och vi hade plats. Så vi tog emot det. Och här har det stått, sedan dess.
Det var Correns läsare, och inte minst Johan Högquist, som visste var räcket fanns när konstföreningen i Sala efterlyste järnstaketet.
Det är styrelseledamoten Gregor Wroblewski väldigt nöjd med.
– Tack till Corren i Linköping som hittade räcket! Tack till Statens konstråd och Linköpings kommun som skänkt smidesräcket till Sala. Och tack till Sala kommun som ville ta emot gåvan från Linköping.
Sala-konstnären Ivan Aguéli föddes för 100 år sen den 24 maj, och det firas med födelsedagsfest med konsert, boksläpp och smidesräckeinvigning.