"Ett nytt Fröken Frimankrig behövs"

Det är för mycket hysch hysch kring hedersförtryck. Det tyckte riksdagsledarmöter som på måndagen besökte länsstyrelsen i Östergötland. "Jag tror tyvärr det gynnar främlingsfientliga krafter", säger Andreas Norlén (M).

Lärorikt. Andreas Norlén (M) lyssnar på Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrlesen Östergötland.

Lärorikt. Andreas Norlén (M) lyssnar på Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrlesen Östergötland.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-01-16 22:00

Länsstyrelsen i Östergötland har sedan 2005 haft regeringens uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Under måndagseftermiddagen besökte alliansens riksdagsledamöter i konstitutionsutskottet (KU) Linköping för att lära sig mer om arbetet länsstyrelsen bedriver.

– Hedersförtryck utgör ett av de största hoten mot mänskliga rättigheter. Det är ur det perspektivet KU är här, säger Andreas Norlén (M).

Det är Juno Blom, utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Östergötland, som lärt KU om länsstyrelsens arbete kring hedersförtryck. Fokus har legat på barnperspektivet och tvångsäktenskap.

– Vi har även pratat om att kalla saker vid dess rätta namn. Tvångsäktenskap med minderårig är våldtäkt mot barn. Uttrycker man det så ser man lättare allvaret i frågan, påpekar Andreas Norlén.

– Liksom jämställdheten skulle hedersförtrycksfrågan behöva ett eget, nytt Fröken Frimankrig, säger Juno Blom.

Vad tycker du om att verksamheten ska flyttas till jämställdhetsmyndigheten i Göteborg?

– Det är synd att man river upp det fina arbete och kontaktnät som skapats i Östergötland. Risken finns att hedersförtrycksfrågan får mindre utrymme när arbete läggs hos jämställdhetsmyndigheten. Vi skulle snarare vilja göra arbetet permanent i Linköping, säger Andreas Norlén.

Juno Blom tänker däremot inte dra ned på farten.

– Jag har ett års arbete kvar här och det finns mycket att göra. Jag tänker inte lägga en sekund på att vara bitter över att arbete kommer flyttas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om