"Ett miljötänk som vi vill förmedla"

Fokuset på mat från Östergötland gjorde Jonas Alvin, köksmästare på Stångs magasin, till årets Hagdahlskock. "Det finns mycket i Östergötland".

Jonas Alvin försöker använda så mycket närproducerade råvaror som möjligt.

Jonas Alvin försöker använda så mycket närproducerade råvaror som möjligt.

Foto: Torbjörn Westerlund

Linköping2019-01-23 21:15

Priserna haglar kring Jonas Alvin, som bland annat blev finalist i Årets kock 2018. Och nu är det dags igen: Jonas Alvin är årets Hagdahlskock 2019.

– Det känns bra, väldigt roligt, säger Jonas Alvin.

I tre år har Jonas varit köksmästare på Stångs magasin i Linköping. Där har mycket fokus legat på närproducerat.

– Vi försöker ha så mycket mat från Östergötland som möjligt.

Första steget när råvaror ska hittas är att leta i det egna länet. Nästa steg är att hitta varor från Sverige, och en sista utväg är att importera. Importen sker främst under vintern, när klimatet försvårar för svenska råvaror.

– Det är inte jättekul i januari, februari och mars.

Men generellt sett är det enkelt att hitta råvaror från Östergötland, menar Jonas Alvin.

– Det finns mycket i Östergötland. Framför allt finns det mycket vilt och bra mejeriprodukter.

Stångs magasin är en Krav-certifierad restaurang, det kött som serveras ska vara så klimatsmart som möjligt, grönsakerna ska vara i fokus, och menyn varierar beroende på säsong.

– Det är ett miljötänk som vi vill förmedla, och som vi tror på. Närproducerat och härproducerat, säger Jonas.

Med motiveringen: ”För fokus på den gröna gastronomin, samt framgångar i matlagningstävlingar på både regional och riksnivå” har nu Jonas Alvin blivit årets Hagdahlskock, och 6 februari får han motta ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor under Hagdahlsdagen som firas på Östergötlands museum. Pengarna vill Jonas lägga på resor och god mat.

– Först trodde jag att det bara var äran, så det är kul att det var pengar också. Jag ska inte åka världen runt utan kanske till Gotland för att äta gott där, säger Jonas.

Efter prisceremonin är det dags för en bankett med middag. Men den får inte Jonas gå på, för han måste jobba.

– Den som vinner årets Hagdahlskock lagar middagen, så jag har jobbat med det i några månader, berättar Jonas.

Tillsammans med elever från Ljungstedts gymnasium ska Jonas servera östgötsk mat och dryck. Kombucha från Norrköping, mousserande äppeldryck, abborre från Vadstena fisk, rotsaker och mycket mer. Jonas tycker att det roligaste att laga just nu är grytor.

– När det är vintrigt och mörkt så försöker vi se till att gästerna får varma saker när de kommer in. Vi försöker ha värme och kärlek på menyn, säger Jonas Alvin.

Fakta

Hagdahlsakademien bildades 2002 med syfte att i Charles Emil Hagdahls anda stödja östgötsk konst, hushållning, gastronomi och hälsa.

Priserna inom de olika områdena delas ut i samband med Hagdahlsakademiens högtidssammanträde 6 februari.

Källa: Hagdahlsakademien

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!