Att Sverige och resten av världen blir allt varmare råder det inget tvivel om. Länsstyrelsen vill sprida så mycket kunskap det bara går om framtidens heta klimat och bjöd i förra veckan in till ett heldagsseminarium om samhällets hantering av värmeböljor.
Företrädare för kommun, region, försäkringsbolag och många fler fanns på plats.
– Det finns en ökad medvetenhet hos de flesta. Men utmaningen är jättestor, exempelvis kring det enorma fastighetsbeståndet och hur äldreboenden och skolor ska anpassas, säger Magnus Mateo Edström som är samordnare för klimatanpassning.
Varför behövs ett seminarium om värmeböljor?
– Kunskapsspridningen är så otroligt viktig och vi på länsstyrelsen har möjlighet att ordna detta eftersom vi har en så bred verksamhet. Men arbetet vi har framför oss är gigantiskt. Många svenskar tycker att ju mer värme vi har desto bättre och tänker inte på att det finns utsatta grupper som lider enormt.
Hur kan exempelvis Linköping jobba med att anpassa stadsmiljön?
– Linköping är som andra storstäder, det behövs mer grönska inne i stan. Det blir en kamp om utrymmena när stan ska förtätas, jag hoppas att grönområden har en naturlig plats i framtidens Linköping, säger Magnus Mateo Edström.
Landshövdingen Carl Fredrik Graf konstaterade att pandemin och kriget i Ukraina trängt undan frågan om klimatkrisen.
– Jag är glad att vi kan diskutera de här frågorna, sa Carl Fredrik Graf.