Vår stad
Det var ett sommarhem för trötta och obemedlade mödrar. Hemmet tog varje sommar emot två grupper om tio mödrar vardera för en månadslång vistelse. Den ena gruppen var från S:t Lars församling, den andra från domkyrkoförsamlingen.
Initiativet till Mors vila togs hösten 1924 av Bror Olding, komminister i S:t Lars församling. Syftet var att bereda vila och återhämning för, som det sades, de som bäst behövde vila, nämligen de trötta husmödrarna. Vistelsen på Mors vila var kostnadsfri för gästerna.
Corren skrev att i den hemtrevliga och rymliga villan fick kvinnorna uppleva en sorgfri sommarglädje genom att lapa sol och lantluft, dricka sötmjölk och äta god husmanskost. I en annan artikel beskrevs livet på Mors vila som att tio kvinnor under fyra veckor fick umgås med varandra, äta, sova och bara låta timmarna gå. Bland de mest uppskattade sysselsättningarna var skogspromenader och bad. Regniga dagar brukade föreståndaren läsa högt alltmedan mödrarna handarbetade.
Sommaren 1943 berättade det årets gäster för Corren att maten gjorde att de som behövde kunde gå upp i vikt. Den framgången tillskrev föreståndaren det myckna smöret, potatisen, brödet, den feta mjölken och inte minst den tjocka kaffegrädden. Sju år tidigare hade föreståndaren förklarat att de tio första verksamhetsårens gäster i snitt gått upp fem kilo under sin vistelse på Mors vila.
Till traditionerna hörde att en av söndagarna ordnades en utflykt till gudstjänsten i Vårdnäs med efterföljande kyrkkaffe.
Under mödrarnas frånvaro förutsattes att deras småbarn var på sommarkoloni. De äldre barnen och deras pappor kunde vända sig till församlingarnas diakonissor för hjälp.
Åtminstone de första tio verksamhetsåren saknade Mors vila telefon. Olding menade att det inte kunde bli någon vila för mödrarna om de dagligen blev uppringda av sina familjer. Däremot fanns det en radio, som Olding hävdade, inte kom med några ledsamma privata nyheter.
Mors vila hade karaktären av en mellanstor tjugotalsvilla. Centralt i huset låg den i allmogestil inredda storstugan. Huset hade sju sovrum samt en möblerad hall i ovanvåningen. I varje sovrum sov två av gästerna.
Ansvarig byggmästare var Enok Karlsson i Tannefors. Byggnadsarbetet kostade 9 000 kronor och inredningen 5 000 kronor. I trädgården planterades växter som hämtats från S:t Lars gamla komministergård.
Mors vila lades ned 2013.
Källa: Leif Wallentinsson, Mors vila