Ett av bevisen: En blå plasthandske

En blå plasthandske som hittades i på ett av offren är ett av de viktigaste bevisen efter dubbelmordet i Mantorp.

Linköping2018-02-13 11:35

LÄS MER: Följ hela liverapporteringen från pressträffen.

LÄS MER: Mannen: Jag var inte ensam.

LÄS MER: Mannen hittades – med hjälp av skoavtryck.

Kammaråklagare Helene Gestrin väckte på tisdagen åtal mot den 24-årige man som sedan en lång tid tillbaka suttit häktad misstänkt för dubbelmordet i Mantorp.

Under en presskonferens berättade hon om vad som väntade polisen när man larmats till platsen.

Flera fynd som gjordes i brottsplatsundersökningen i bostaden är viktiga bevis i utredningen. Det handlar dels om en bit av en blå plasthandske som hittades på ett av offren. Den hade fastnat under en tejpbit på offrets huvud.

– Båda makarna hade tejpats. De hade tejpats över ansiktena, förklarade Helene Gestrin.

Hon förklarade att de båda offren tejpats fast vid en varsin stol i bostadens kök. Både stolarna och offren låg på golvet när polisen kom till platsen. Offren var då avlidna och uppvisade flera typer av skador. Båda offren ska, enligt åklagaren, ha knivskurits i halsen.

– Både tejpningen och knivskärningen har varit dödande, var för sig. De kunde överhuvudtaget inte andas, sade Helene Gestrin.

Biten av den blå plasthandsken som hittades under tejpningen på ett av offren har undersökts av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. Där hittades DNA, som kan kopplas till den åtalade mannen.

Samma DNA har också hittats på ett av offrens ben.

Bland övriga fynd som hittats nämndes vid presskonferensen fingeravtryck som avsatts på ett av offrens mobiltelefon, information om var mannens mobiltelefon befunnit sig i samband med att morden skett, samt information om inköp av de aktuella tejper som användes vid morden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!