VALET 2022
1. Vilken är ert partis viktigaste fråga till valet 2022?
2. Vad har ni kunnat göra bättre under nuvarande mandatperiod?
3. Vad vill ni få uträttat fram till nästa val?
Muharrem Demirok, gruppledare för Centerpartiet:
1. Just nu pågår ett internt arbete med valplattformen för 2022 som ännu inte är beslutad. Däremot kan vi peka ut tre områden som kommer att vara viktiga: hur vi förhindrar barn och unga att rekryteras in i kriminalitet, klimatfrågan och hur vi tar nästa steg i den gröna omställningen, samt villkoren för landsbygden som alltid är en viktig fråga för oss i Centerpartiet – så att man ska kunna leva och bo i hela kommunen.
2. Vi kunde ha pratat mycket mer om värderingar den gångna mandatperioden, om de gemensamma värderingar vi värdesätter i Linköping. Även frågor om demokrati hade behövts diskuteras mera. Vår demokrati och lika rättigheter är idag hotade från flera håll och vi måste nu, alla vi i Linköping, prata mycket mer om detta, inte minst inför valet.
3. Som vi nämnt i punkt 2.
Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet:
1. Viktigaste frågan för oss är ökad jämlikhet i Linköpings kommun. Det gäller allt från att arbeta mot boendesegregationen, ge fler barn möjlighet att vara mer på förskola, till att alla har rätt till god omsorg när de blir gamla. Det måste också bli lättare att få tillgång till specialpedagogik och speciallärare i förskola och skola i Linköping.
2. Vi hade kunnat höras och synas mer. Det har inte varit så lätt att komma ut till folk för att prata om våra frågor under pandemin. Man kan väl konstatera att vi från politiken i allmänhet måste hitta vägar till kommunikation, när man inte kan vara ute och dela flygblad, eller prata med folk på stan.
3. Under tiden fram till valet så vill vi få fler att inse vikten av att alla barn får tillgång till förskola och behovet av fler speciallärare i kommunen.
Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna:
1. Vi har många viktiga frågor. Men om vi rankar topp tre så är det lag och ordning, alltså trygghetsfrågorna, migration och integration och så välfärdsområdet, framför allt det som rör skola och äldreomsorg.
2. Vi har jobbat mycket med frågor om migration och integration, men vi borde gjort det ännu mer och vi hade behövt ligga på Alliansen ännu hårdare i de frågorna.
3. Det har varit ett speciellt år i och med pandemin som vi fortfarande befinner oss i. Det innebär att vissa områden inte har fått det fokus som vi hade önskat, eftersom vi som oppositionsparti försökt att ta ett stort ansvar för att hitta lösningar utifrån pandemins effekter. Nu vill vi jobba mer med skolans utveckling. Detsamma gäller äldreomsorgen, där vi kommer med konkreta förslag som skiljer sig från Alliansens. Trygghetsfrågorna är viktiga och där kommer vi särskilt att fokusera på narkotikafrågan.
Åsa Wennergren, gruppledare för Liberalerna och ordförande i bildningsnämnden:
1. Vår viktigaste fråga är skola och utbildning. Att skapa en likvärdig kunskapsskola för alla elever oavsett bakgrund är centralt för att främja integration och förhindra utanförskap. Det handlar om att se till att eleverna upplever trygghet och studiero och att lärarna och övrig personal har bra arbetsvillkor.
2. Coronapandemin har tyvärr bromsat in en hel del av utvecklingsarbetet. Vi behöver öka behörigheten till gymnasiet, särskilt i våra utsatta områden. Öka den upplevda tryggheten i kommunen. Vi hade också velat färdigställa fler idrottshallar, tyvärr finns byråkratiska hinder på området.
3. Vi vill fortsätta arbetet med att öka behörigheten till gymnasiet och att alla elever når gymnasieexamen. Vi vill också öka tryggheten i kommunen och komma längre i arbetet med fler idrottshallar så att föreningarna har rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
Niklas Borg, grupppledare för Moderaterna och för Alliansen:
1. Tryggheten är den absolut viktigaste frågan för oss.
2. Pandemin har givetvis påverkat mycket och där kan vi bland annat se att vi hade behövt ställa om skolan fortare än vi gjorde för att minska trängsel och smittspridning.
3. Till nästa år vill vi öka den kommunala närvaron i våra stadsdelar. Framförallt när det gäller socialt arbete nära medborgarna som är riktat mot barn, unga och deras familjer.
Denisé Cassel, gruppledare för Kristdemokraterna:
1. Ett tryggt och säkert Linköping med låg kommunalskatt.
2. Vi borde fått vår samordningsplan med 60 åtgärder mot segregation i Linköping på plats tidigare. Åtgärdsplanen beskriver bland annat hur trygghet och gemenskap ska öka och hur fler ska komma i arbete i områdena Berga, Ryd och Skäggetorp. Jag önskar även att det team av utredare i socialförvaltningen som ska arbeta mot bidragsfusk i välfärden inrättats tidigare.
3. Vi vill att de omfattande trygghetssatsningar vi genomfört på kommunala ordningsvakter, kamerabevakning med mera ger utdelning till Linköpingsborna. Vi önskar även få igenom en skattesänkning.
Chris Dahlqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna:
1. Sverigedemokraternas viktigaste prioritering inför valet 2022 är trygghet i Linköpings kommun. Vi ser en kraftig negativ utveckling gällande tryggheten – gängkriminaliteten har ökat och brottsligheten har blivit grövre. Linköping ska vara en trygg och säker plats till dem som bor och verkar i kommunen.
2. Man kan alltid blicka tillbaka och se vad och hur man istället hade kunna göra. Ett faktum är att Sverigedemokraterna inte har varit ansvariga för den negativa samhällsutvecklingen vi kan se idag, detta eftersom vi har tillhört oppositionen.
3. Vi har en stor bredd med politiska förslag inom kommunen med fokus på att trygghet ska säkerställas. Vi vill upprätta överenskommelser med polisen vad gäller fler synliga poliser i utanförskapsområden och innerstaden; att Linköpings kommun ska undantas Ebo-lagen (lag som ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till bidrag) samt upprätta ett kommunalt återvandringscentrum.
Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet:
1. Våra två viktigaste frågor är att steppa upp kommunens klimat- och miljöarbete så att vi minskar våra utsläpp i linje med Parisavtalet, klimatanpassar kommunen och värnar den biologiska mångfalden samt att ge alla barn i Linköping framtidstro genom att bryta segregationen, satsa på skola och förskola, se till att det finns bra fritidsaktiviteter för barn och arbete för vuxna.
2. Vi vill bli ännu bättre på att nå ut med vår sociala politik, så att folk ser att vi, utöver miljöpolitiken, har politik för hur vi skapar ett jämlikt, jämställt och tryggt samhälle.
3. Vi vill lyfta barnperspektivet, arbeta mer mot mäns våld mot kvinnor, få upp klimat och miljö högre på agendan och lägga fler skarpa förslag på förebyggande insatser för att bryta segregationen.
Christer Mård, ordförande för Linköpingslistan:
– Linköpingslistan är ett nytt parti och vi siktar mot att komma in i fullmäktige och tror att vi har en stor chans.
– Det vi vill driva är att Linköping, som har god ekonomi, ska använda sig av den. I den budget vi ska presentera så kommer vi att ha en större budget än den Alliansen nyligen presenterade. Vi pratar också om vikten av att få fler i arbete av dem som har försörjningsstöd. Sedan tycker vi att alla barn ska ha rätt till 30 timmar förskola. En annan av våra hjärtefrågor är mer stöd till föreningar. De är en gigantisk motor för samhällslivet.
Partiets största utmaning fram till valet är att nå ut med sina frågor, tror Christer Mård.
– Vi har ingen partiekonomi eller partistruktur och vi finns inte i fullmäktige och har därför inte rätt till något sådant stöd.
En fördel som LL har, enligt Mård, är att det inte finns något moderparti som avgör hur listan ska tänka.
– Vi kan fatta beslut åt vilket politiskt håll som helst i olika frågor. Vi ser också alla tänkbara kamrater i fullmäktige som vi, om vi har samma åsikter, kan samarbeta med.