– Vad kan jag? Det tänkte jag mycket på i början. Har man jobbat på ett företag i många år så tar man ganska mycket för givet, säger Robert Raschperger, numera konsult inom produktionsledning på Combitech.
Den 3 oktober förra året stod 156 ingenjörer från Ericsson och trampade utanför dörren på Combitech i Mjärdevi. Då hade krisrapporterna från Ericsson avlöst varandra och koncernen flyttade stora delar av verksamheten kring utveckling och drift inom GSM-nätet och 3G-nätet, till Polen och Kina.
Det var därför de stod där. Företagen hade gjort en överenskommelse och Combitech direktrekryterade sammanlagt 300 ingenjörer från Ericsson. Det var rena skolstartstämningen när de registrerade sig. Platschefen höll tal.
– Jag bestämde mig redan när jag fick erbjudandet, säger Helene Ankarswärd, projektledare. Det är egentligen nu det börjar för mig. Nu börjar jag att ta andra konsultuppdrag som kanske inte kommer från Ericsson. Allla har nog känt lite olika, en del har nog känt dubbel lojalitet till Ericsson. Andra kanske inte tycker att konsultarbetet passar dem. Men de flesta har nog känt sig otroligt välkomna.
Combitech fick bygga om två avdelningar i Vita huset och anpassa sig för att få in 156 personer till. De före detta Ericsson-anställda skulle fortsätta med sitt tidigare arbete, fast som konsulter. De skulle introduceras på morgonen, logga in sig och börja jobba i sina gamla arbetslag. Bland annat med att lära upp sina efterträdare i Kina och Polen.
– Det var riktigt snabba bud, berättar divsionschefen och projektledaren Magnus Bergström. Och det fanns nog de som tvivlade, men vi klarade faktiskt övergången. Några timmar efter introduktionen var alla i gång.
Combitech har också ett eget kunskapsöverföringsprogram som bland annat går ut på att ta vara på medarbetares samlade kunskaper. Det kom väl till pass nu.
– Den kunskap du har på ditt cv är bara toppen av en pyramid. 90 procent av det du kan är efter tjugo år på ett företag har du samlat på dig över tid, säger Per Åkesson, affärsområdeschef och tidigare Ericsson-anställd.
Han ser övergången till Combitech som en ren utdelning för Sverige.
– Att dela med sig av kunskaper som vi har från Ericsson kommer att gagna svensk industri, säger han.
Det finns redan exempel på det. Arbetsmetoder och teknisk kunskap har redan tillämpats. Bland annat inom den här ingenjörsgruppens specialkompetens, kommunikation mellan obemannade maskiner i exempelvis gruvindustrin. Ingenjörerna lämnade Ericssons GSM-verksamhet, men nu arbetar de med den allra senaste tekniken.
– Många kommer nog att få arbeta med den femte generationens mobiltelefoni, 5G, säger Per Åkesson.
Combitech har också haft nytta av Ericssons arbetsmetoder inom drift och felsökning, samt sättet att arbeta i lag med olika kompetenser.
– Det är metoder som vi tar med oss ut till de företag som vi nu är konsulter hos, säger Magnus Bergström.
Precis som många andra fick Robert Raschperger uppdraget att lära upp sina efterföljare. För honom var det en energikick.
– "Oj, vad mycket jag kan!". Det var otroligt inspirerande att möta en 30 år yngre ingenjör som hade massor av frågor och som jag kunde lära ut saker till. Det stärkte mig, säger han.