Redan i början av september började Smittskyddsenheten spåra smittan, vilket berörde både personal och patienter som vårdats vid den aktuella avdelningen på US i Linköping där den drabbade arbetade. Sjukhuset vill inte gå ut med på vilken avdelning den drabbade jobbade men uppger att personen tog hand om småbarn och att alla berörda har varit kallade till kontrollen.
– Vi har kallat både de berörda barnen och deras syskon och föräldrar, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.
Familjen löper störst risk
Enligt smittspårningsrutinerna kontrolleras först de personer som har varit mest exponerade för smittan eller tillhör grupper med en ökad risk att utveckla sjukdomen.
Över 100 personer har kontrollerats, allt från medarbetarens nära familjemedlemmar och personer som delar hushåll, som löper störst risk, till arbetskollegor, patienter och patienternas anhöriga, utan att det har upptäckts något fall av smittsam tuberkolos.
– Tur i oturen är att allt arbete på sjukhuset är väldokumenterat och därför finns uppgifter om alla kontakter och möten som medarbetaren hade under den perioden när denne skulle kunna ha smittat någon. Därför har vi kunnat identifiera dem som har varit i riskzonen, säger Britt Åkerlind.
Flera fall av latent form
Spårningsarbetet görs i två riktningar, man försöker hitta dem som kan ha blivit smittade men letar också efter källan till smittan. Bland de hittills kontrollerade upptäcktes dock flera fall av latent form av tuberkolos.
– De är inte smittsamma och de kan ha fått det var som helst och från vem som helst.
Britt Åkerlind bedömer att smittspårningsarbetet blir klart till jul. Då ska alla personer som kan ha varit i kontakt med den drabbade hunnit bli kontrollerade. Om man hittar ett fall av smittsam tbc då börjar ett nytt spårningsarbetet utifrån den personen.