Men i lördags var det dags för beskärning av äppleträden, de flesta vidkronade åldringar i 80-årsåldern. Ett tiotal entusiaster ur Kulturkraft Slaka, som numera är en del av Slaka hembygdsförening, tog sig an uppgiften. Men vem som helst var välkommen att ansluta sig för att lära mer om fruktträdsbeskärningens ädla konst och hjälpa till.
– Man måste vara försiktig med gamla äppleträd som inte rörts på länge. Kronorna bör glesas ut, men allt ska inte ske på en gång utan med några års mellanrum annars får man bara en skog av vattenskott, säger Peter Lundberg.
Han kommer med goda råd nedanför ett av de knotiga äppleträden medan sönerna Torgny och Torbjörn klättrar runt i kronan försedda med såg och sekatör. Den ena snedväxta grenen efter den andra faller till marken. Och vid ett träd i närheten tar Marianne Abramsson sig an smågrenar på bekväm klipphöjd från marken. Som grannar till säteriet känner hela familjen ett ansvar för äpplelundens väl och ve.
– Det är roligt att så många från Lambohov besöker den här platsen året runt, säger hon.
För fem år sedan lät Kulturkraft Slaka en pomolog artbestämma de gamla fruktträden vid säteriet i Lambohov. Sedan dess har medlemmarna också tagit sig an vården av dem. Längre fram i vår väntar ett gärdesgårdsprojekt, då äpplelunden ska inhägnas med stöd från Westman-Wernerska stiftelsen, en av Linköpings kommuns fonder.