Ensam i segelbåt genom Europa

Just nu har Ann-Mari Brengdahl, 55, kastat loss och seglat iväg i sin lilla båt, ensam på väg till Medelhavet. Ett jätteäventyr, men kanske inte hennes livs största. Hon har redan haft ganska många. Antagligen väntar dessutom fler, senare. Sådan är hon.

Ombord på Nano mår Ann-Mari Brengdahl riktigt bra.

Ombord på Nano mår Ann-Mari Brengdahl riktigt bra.

Foto: Privat

LINKÖPING2019-04-16 21:52

Färden går från Gryts skärgård till Marseille. Om allt går enligt planerna kommer hon hem till Gammalkil i september igen.

– Jag har alltid gillat att vara på sjön, säger hon. Vatten, båtar – det är en sorts frihet. Jag är inte särskilt bra på att segla, men jag lär mig.

Det är hennes allra första långa resa, och den ska få ta tid. Hon seglar över Östersjön ner till Travemünde, och sedan tar hon kanalvägen genom nordvästra Tyskland till Holland, Belgien och Frankrike.

– Jag ska upptäcka Europa inifrån, kan man säga. Jag har köpt en elscooter och med ryggsäck på ryggen kan jag ge mig ut på små turer i land.

Ann-Mari Brengdahl har jobbat med marknadsföring, projektledning och turism. Hon sålde sitt hus och köpte skeppet Esperanza i Holland för några år sedan, seglade hem och öppnade restaurang mitt i Linköping.

– En idé jag hade jättelänge, säger hon. Det var fantastiskt! Men jag är en nyfiken människa som vill utvecklas vidare, jag sålde skeppet efter fyra år.

Båtlivet är hon dock inte färdig med.

– Nej, jag tänkte att nu är det dags att vara ledig på en båt. Just nu vill jag göra det här och jag vill att resan genom Europa ska ta minst två månader. Jag ger mig själv den här tiden, en sorts investering.

Hennes resa är välplanerad. Hon har gått seglarkurs för många år sedan och hon är utbildad Dive Master, dykare. Nu har hon utbildat sig till fartygsbefäl, klass VIII, och hon har det kanalintyg som krävs för att resa i Europa. Säkerhetsutrustning av olika slag finns ombord.

Hon sökte rätt båt ett tag men så hittade hon Nano, 7,45 meter lång.

– Hon är perfekt, så välinredd och fin, säger hon. Jag kommer nog att ha den minsta båten av alla, men den är lagom stor för mig att hantera på egen hand.

Så särskilt ensam räknar hon inte med att bli.

– Martin och Alice, mina barn, kommer nog redan till påsk och hänger med en bit, säger hon. Jag träffar säkert en massa trevliga människor under resan och jag har vänner som vill segla med några dagar.

Kanske får båten sedan ligga kvar någonstans i Medelhavet och vara sommarstuga ett tag. Resan kan följas på Ann-Maris blogg och exakt hur den utvecklas får tiden utvisa .

– Jag har planerat men det finns utrymme för avstickare. Jag gillar att jag kan styra över mig själv och min tid.

Dags att hissa segel.
Dags att hissa segel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!