Polisens nationella bedrägericentrum presenterade i juli siffror för bedrägeriers brottsutveckling. Vad som direkt kunde konstateras var att antalen kortbedrägerier på kort tid har minskat. Mycket beroende på ett nytt europeiskt betaltjänstdirektiv. Andra typer av bedrägerier håller däremot stadigt i sig eller till och med ökar något.
Poliskommissarie Camilla Thorström på Linköpingspolisen konstaterar att utvecklingen för den här typen av brottslighet går fortare och har gjort det under ett antal år när användningen av internettjänster ökat.
– Jag skulle säga att det går rasande fort, bedragarna är väldigt innovativa och kommer hela tiden med nya tillvägagångssätt. Så vi ligger ofta hack i häl och försöker brottsförebygga men så fort vi stoppar ett tillvägagångssätt för bedragarna så hittar de ett annat, säger Thorström och fortsätter.
– Just nu kan vi se en trend där det är mer företag som utsätts till skillnad från hur det var tidigare med mycket vishing-ärenden mot privatpersoner. Det finns nya säkerhetslösningar för att skydda privatpersoner bättre men företagen har generellt sämre säkerhet och större mängd pengar på sina konton.
Den totala årliga brottsvinsten för de bedrägerier som polisanmäls uppgår till hisnande 2,1 miljarder kronor. Summan kan konkretiseras genom att ta motsvarande summa ur Sveriges statsbudget. För summan som de samlade bedrägerierna uppgår till skulle all psykiatrisk vård i riket kunna finansieras under ett år. Eller så skulle befolkningen kunna vaccineras, två gånger om.
Enligt polisen så är brottet svårt att utreda och enligt Brottsförebyggande rådet är uppklarningen låg, 6 procent. Så vad kan polisen göra?
– När det kommer till bedrägerier så är de här för att stanna och det har blivit ett väldigt enkelt sätt att tjäna pengar, det går inte heller att utreda bort de här fallen i efterhand, utan vad vi kan göra är att arbeta brottsförebyggande, säger Camilla Thorström.
Hur gör ni när ni arbetar brottsförebyggande mot bedrägerier?
– En stor del handlar om att informera men det handlar också om att uppmärksamma företag om hur de kan skydda sina kunder och sitt företag, det kan också handla om att lobba för ny lagstiftning som tvingar aktörer att vidta vissa säkerhetsåtgärder, säger Camilla Thorström.