Enkla jobb, bättre skola och fler poliser

Det finns ett par områden i Linköping som det ständigt satsas extra resurser på: Skäggetorp och Berga. Mer pengar, nya projekt – men utanförskapet bara växer. Fler enkla jobb, bättre skola och 2 000 nya poliser är moderaternas recept för landet.

I Skäggetorp finns många positiva satsnningar, konstaterar moderata politikerna Christian Gustavsson och Tomas Tobé. Lena Levinsson är en av de frivilliga svenskalärarna hos Röda korset.

I Skäggetorp finns många positiva satsnningar, konstaterar moderata politikerna Christian Gustavsson och Tomas Tobé. Lena Levinsson är en av de frivilliga svenskalärarna hos Röda korset.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2016-09-06 18:18

Videon är inte längre tillgänglig

Det finns 130 utanförskapsområden i Sverige, områden där fler än hälften i arbetsför ålder går utan jobb. Inom några år kan en miljon människor leva i utanförskap.

– Vi måste ändra på det, säger Tomas Tobé, partisekreterare (M).

Tre av utanförskapsområdena finns i Linköping, två i Skäggetorp och ett i Berga.

– Vi har satt in massor av resurser och enskilda projekt här, säger kommunalrådet Christian Gustavsson (M), men vi måste vara självkritiska. Vi styrde länge i Linköping, men vi har inte lyckats. Utanförskapet växer och Linköping glider isär.

Det växande utanförskapet drabbar inte bara dem som hamnar där, utan också samhället i stort. Moderaterna vill vända utvecklingen och under hösten planerar partiet att lägga fram 25 förslag för riksdagen för att stärka utanförskapsområdena i landet.

– Nyanlända, ungdomar som saknar gymnasieutbildning och funktionshindrade hamnar oftare än andra i långvarig arbetslöshet, säger Tomas Tobé.

I Linköping finns nästan ingen arbetslöshet alls utom i dessa grupper.

– Men fortfarande agerar vi som om ungdomsarbetslösheten vore det stora problemet, säger Christian Gustavsson, fast den knappt finns längre.

Nu vill moderaterna satsa på första-jobbet-anställningar.

– En arbetsgivare ska kunna anställa en person i 18 månader och delar av arbetstiden ska den anställde använda till att lära sig jobbet. Om allt fungerar, så övergår det till en vanlig anställning, säger Tomas Tobé.

En rad satsningar föreslås på skolor i utanförskapsområdena. Skäggetorpsskolan får beröm, hit söker sig de mest engagerade lärarna, här visar undersökningar att eleverna är trygga och stolta över sin skola.

– Men i Sverige är det åtta av tio elever med flyktingbakgrund som inte klarar grundskolan, säger Christian Gustavsson. Vi måste satsa mer på skolans grunduppdrag, vardagliga insatser för att eleverna ska lära sig läsa och skriva. Lärarna kan sitt jobb, och vi ska satsa på att stärka dem.

Ett sätt är att ge flyktingar som har någon form av pedagogisk bakgrund jobb som extra resurser i klassrummet.

– På sikt ett första steg in i läraryrket för de nyanlända, och samtidigt hjälp för eleverna, säger Tomas Tobé.

Utanförskapsområdena präglas ofta av kriminell påverkan och stor otrygghet. Moderaterna vill se minst 2 000 nya poliser i Sverige, med särskilt inriktning på att förstärka polisens närvaro i dessa områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om