Enkät avslöjar: Kommunens krishantering får underkänt

De allra flesta unga Linköpingsbor har tröttnat på distansutbildningen och mår inte bra av den. De anser också att kommunen inte sköter coronakrisen bra. Det visar en färsk enkät.

Maryam Ramzi Al-Helli, Linköpings ungdomsombud, gjorde en enkät om hur ungdomar upplever distansutbildning. Hon har analyserat enkätresultatet och presenterat det för kommunens tjänstemän.

Maryam Ramzi Al-Helli, Linköpings ungdomsombud, gjorde en enkät om hur ungdomar upplever distansutbildning. Hon har analyserat enkätresultatet och presenterat det för kommunens tjänstemän.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-03-30 18:30

Undersökningen gjordes i mitten av januari, av Maryam Ramzi Al-Helli, Linköpings ungdomsombud via ombudens Instagramkonto "unglinkoping". Syftet är att lyfta fram och analysera ungdomars upplevelse av distansundervisning.

Cirka 500 ungdomar deltog i enkäten där de fick svara på ett antal frågor samt berätta mer med egna ord. Tre av fyra, eller 76 procent av de ungdomar som deltog i enkäten, svarade att de hade en bra plats hemma där de kunde plugga. Men en fjärdedel uppgav att de hade det stökigt hemma och svårt att koncentrerar sig.

När det gäller hur de mår psykiskt och hur mycket de rör på sig under coronakrisen har distansutbildningen påverkat eleverna för det mesta negativt.

Sex av tio elever rör sig mindre än när de befann sig i skolan. Och det är inte bara vardagsmotion som har försvunnit, vissa lämnar inte ens hemmet. 65 procent mådde sämre än när de gick i skolan. De kände sig ledsna, ensamma, deprimerade av alla skärmar och stressade. De som inte mådde sämre ansåg att de äntligen fick mer tid för sig själv.

Svaren på frågan om ungdomarna regelbundet träffar sina kompisar visar att de i mångt och mycket respekterar Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Hela 73 procent svarade nej på den frågan och många förklarade det med att "man ska inte träffas med tanke på restriktioner".

Ungdomarna är inte nöjda med hur kommunen har skött coronakrisen och hur det har fungerat med lunchlådorna. Under distansutbildningen har gymnasieeleverna kunnat hämta sina lunchlådor på ett stort antal grund- och gymnasieskolor. Men 53 procent anser att det inte har fungerat väl. Dåliga hämttider, för kort hämttid, långt till skolan där maten hämtas, alltid kall mat är några synpunkter.

En hel del av de svarande föredrog matkuponger vilket kommunen delade ut förra året, en åtgärd som gjorde att gymnasieeleverna kunde hämta sin lunch på ett antal restauranger i Linköping.

Sex av tio ungdomar ansåg att kommunen inte skötte krisen bra. Vissa oroade sig för sin praktiska utbildning, vissa för hur man ska göra om pandemin finns kvar.

Ungdomarnas synpunkter har presenterats till berörda förvaltningar och elevhälsan.

– Det är viktigt att vi lyssnar in deras erfarenheter. Ungdomsombuden är en viktig länk mellan ungdomarna och oss tjänstemän och politiker. Det är oerhört värdefullt, säger Åsa Strömberg elevhälsochef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!